На 4 януари честваме Световния ден на Брайловата азбука

brail
Брайлово писмо. Снимка – Интернет.

Брайловата азбука е наречена на името на своя създател, 4 януари е неговия рожден ден. Луи Брайл е роден на 4 януари 1809 година в Кувре, Франция.

Луи Брайл  ослепява вследствие на инцидент в детството си. На 15-годишна възраст, Луи развива свой код за писане, подобрявайки система, разработена от войници, позната като „нощно писане“. Той публикува своята система, като впоследствие през 1829 г. включва и музикалните ноти. През 1837 г. са предложени и първите цифри.

Брайловата азбука представлява малки правоъгълни блокове, наречени клетки, съдържащи малки релефни точици. Броят и разположението на тези точици определя значението на символите.

Брайловото образование остава важно за развитието и грамотността на всички незрящи и слабовиждащи хора.

В областната специализирана библиотека за слепи в град Тула, Русия,  през 2012г беше специално издадена Бяла книга с приказки на българската детска писателка Маргарита Павлова „Сказки“. Петте приказки са  на плосък печат, с шрифт на брайл, а също и като видео и звукови файлове и като куклен театър.

class="wp-block-image size-full">маргарита павлова
Маргарита Павлова. Снимка – Интернет.

Маргарита Павлова е с корени  от нашия край. Нейната майка Величка, по баща Сотирова – дългогодишен прокурор на Кърджали е от Плевенското село, сега град Тръстеник. Къщата на нейния дядо Георги пази спомени от гостуванията на Маргарита и игрите с братовчедите и съседските деца.

Книгите с детски приказки на Маргарита Павлова са издадени в Русия, Италия и Турция.

Споделете:

Прочетете също

voda 1

Подменят водопроводи от ВиК мрежата в област Плевен

Продължават строително-ремонтните дейности на обекти от инвестиционната програма на Дружеството за реконструкция на ВиК мрежата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *