На 4 януари Православната църква почита българския светец Онуфрий Габровски

Archangels Chapel in Rila Monastery Saint Onuphrius Fresco in the narthex 1845

Стенописно изображение на Онуфрий Габровски от „Свети Архангели“ в рилския метох Пчелино, Димитър Христов, 1845 г. Снимка – Интернет.

Онуфрий е български светец, преподобномъченик за християнската вяра. Почитан в източноправославния свят.

Роден през 1786 г. в Габрово, Османска империя. Починал на 4 януари 1818 г.  на 32 годишна възраст  на остров Хиос, Османска империя.

Запазило се е предание, че  преподобномъченик Онуфрий   е започнал монашеския си живот в Троянския манастир „Успение Богородично“ . Там е приел монашеско подстрижение с името Манасий. Известно време Манасий прекарал в Хилендарския манастир, където бил ръкоположен за дякон. По-късно напуска Хилендар и се подготвя за мъченически подвиг. С името Онуфрий  отишъл на остров Хиос.

На о. Хиос свети Онуфрий живял една неделя в пост и молитва, докато в петък – деня на Христовите страдания – се явил, облечен в турски дрехи пред съдията, открито похулил Мохамед и захвърлил на земята зелената чалма от главата си. Увещавали го да се  покае, но той категорично отказал. Хвърлили го в тъмница, мъчили го и в същия ден го осъдили на смърт.

На 4 януари 1818 г. на самия морски бряг му отсекли главата и хвърлили в морето тялото му заедно с пролятата кръв, за да не могат християните да вземат за свое благоволение никаква частица-светиня от преподобномъченика. Преди кончината му някои го запитали за името и за родината му. Преподобномъченикът отговорил, че се нарича Матей и е от Велико Търново. По този начин той искал да запази Света гора Атонска и своя манастир от неприятности от страна на турците. Гърците от Атон скоро подир мъченическата му смърт го канонизирали и съставили житие и служба в негова чест.

В някои църковни календари Св. Онуфрий Габровски фигурира под първото му монашеско име Св. Манасий Габровски.

През 20-те години на XIX век архимандрит Йосиф Соколски посещава Света гора. След като се завръща, донася със себе си ръкописа на „Габровски сборник“, в който е описано житието на  Свети преподобномъченик  Онуфрий Габровски. То е преписано от габровеца Петко хаджи Манафов.

През 1903 г. Васил Карагьозов е на поклонение в манастира „Св.вмч. Георги Зограф“ на Атон. От там донася житието и службата на Св. Онуфрий Габровски и ги дарява на Девическия манастир „Свето Благовещение“ Габрово.  Както сам пише във в-к „Търновски епархийски вести“, той е измолил „да се споменава всякога на отпуст църква името на Габровския светия“.

Днес частица от мощите на Свети Онуфрий се съхраняват в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Габрово.

храм успение богородично габрово

Храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Габрово. Снимка – Интернет.
Споделете:

Прочетете също

1 23

Областният управител на Плевен посрещна делегация от Молдова

Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение при областния управител Виолета Иеремиева. Гостите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *