На 4-ти април се навършват 18 години от трагедията при река Лим

УДАВЕНИТЕ ДЕЦА
Удаените деца в река Лим. Снимка – интернет.

На 4-ти април 2004-та година български автобус пада в 40-метров каньон на границата между Сърбия и Черна гора в река Лим. Загиват 12 деца от град Свищов. В автобусът са пътували 34 ученици и 16 възрастни.

Сутринта на 5 април десет от учениците са обявени за изчезнали. Водолази, служители на планинската служба и полицията от Приеполе продължават да издирват липсващите десет деца, въпреки придошлата река и дъждовното мъгливо време. В издирвателната операция се включват и специализирани части на армията на Сърбия и Черна гора. До вечерта на 5 април телата на десет от загиналите деца са извадени от реката и идентифицирани.

Едно от изнесените от реката момчета издъхва на път за болницата в град Биело поле. Още вечерта е извадено и още едно удавено дете.

На 7 април в Свищов пристига траурният кортеж с тленните останки на десетте българчета.
На 8 април, в 10 часа започва общоградското поклонение пред тленните останки на осем от загиналите деца, в Съборната църква „Св.Троица“ в Свищов.

На 25 април водолази откриват тялото на още едно дете, в близост до брега, на около 40 км от мястото на катастрофата.

На 4 май, на около 3 км от мястото, където е намерен това дете, българските спасителни екипи намират тялото и на последното удавено българче.

Упоритостта на почернените родители да се разберат причините за трагедията и накажат виновните,  предизвиква създаването на извънредна анкетна комисия в Парламента, промени в Закона за ученическите екскурзии, а автобусът убиец е докаран за експертизи в България.

Започват съдебни дела срещу фирмата превозвач и шофьора на автобуса. На 21 май 2007 г. той е осъден окончателно на 4 години затвор.

Шофьорът и компанията, за която работел, са осъдени да платят 1,2 млн.лв. обезщетение на родителите на 12-те деца, както и такси за около 40 хил. лв. Финансовата тежест е поета от фирмата. Шофьорът изтърпява присъдата си като пазач на бунгала в Пампорово.

След трагедията родителите на загиналите деца учредяват фондация „Ангели от Лим“.

Всяка година през април фондацията организира Дни на „Ангелите от Лим“. На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, е издигнат мемориал в памет на децата, който представлява пречупени ангелски криле.

Всяка година община на 4-ти април община Свищов извършва възпоменателна церемония в памет на удавените деца.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *