На 31 март мощите на Света Параскева – Петка Българска пристигат в град Кнежа

Снимка – община Кнежа.

Община Кнежа и Църковното настоятелство при храм “Света Троица“ гр. Кнежа, канят всички православни християни за молитвено участие в предстоящата Празнична програма, свързана с посрещане на светите мощи на Света Параскева – Петка Българска. Събитието ще се проведе от 17:00 часа на 31.03 /петък/ на Вечерня.

Света Петка-Параскева е живяла в XI век в град Епиват с родители българи от заможно семейство. След смъртта им светицата раздала наследството си на бедните и заживяла отшелнически живот в прослава на Бог в постоянен пост и молитва. След смъртта ѝ в Египет, тялото ѝ е открито нетленно. През 1238 год. то било пренесено в Търновград и при завладяването на нашите земи от Османската империя било преместено в град Яш-Румъния, където почива и до сега. Но където и да се намирало, при поклонението пред нетленните и останки винаги се случвали и се случват чудодейни изцеления.

Частица от светите мощи на светицата ще бъде донесена от негово благоговенство свещ. Михаил Станкович – Председател на храм “Свети Георги Победоносец“ гр. Брезник.

В съборната Света Литургия ще вземат участие: председателят на храм “Света Троица“ гр. Кнежа – свещ. Серафим Камбуров, свещ. Георги Дановски – председател на храм “Свети Николай Мирликийски – Чудотворец“ гр. Борован, свещ. Михаил Станкович – председател на храм “Свети Георги Победоносец“ гр. Брезник, както и свещеници от Епархията.

На 01.04 от 9:00  Празничната Света Литургия посветена  на Акатистна събота, Преподобна Мария Египетска и поклонение на светите мощите на Св. Петка-Параскева Българска ще бъде оглавена от свещ. Михаил Станкович, съпроводил светите мощи в съслужение с храмовото свещенство.

Снимка – община Кнежа.

Споделете:

Прочетете също

С мятане на умрели риби и яйца не стават работите

Огюст Роден – „Мислителят“. Поместваме един умен, полезен и актуален коментар на последните събития след …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *