На 31 май отбелязваме Световния ден против тютюнопушенето.

bez cigari

Световната здравна организация  отбелязва този ден за първи път на 31 май 1988г. С него се цели привличане на вниманието върху тютюневата епидемия.

В състава на една тютюнева цигара, включително когато тя се запали, се освобождават над 5 000 различни химикала. Над 70 от тях са причинители на рак, а много други са отровни, според изследване на Международната агенция за изследвания върху рака (IARC). Много здравни организации широко разпространяват тази информация, наред с опасностите, но хората избират да ги игнорират.  Здравните специалисти  апелират, че човек може да помогне най-много на себе си и близките си, като се откаже от тютюнопушенето завинаги. Тютюнопушенето е отговорно за повече от 15 вида рак, сърдечни и белодробни заболявания. Всички те се причиняват от химикалите, които нахлуват директно в кръвния поток и влияят върху цялото тяло. Част от регистрираните случаи на ракови заболявания, вследствие тютюнопушенето, засягат органи като: носа и синусите, устата, горната част на гърлото, ларинкса, хранопровода, белите дробове, черния дроб, стомаха, бъбреците, панкреаса, червата, яйчниците, пикочния мехур, шийката на матката.

Тютюнопушенето е причина дори за левкемията.  Заключението, до което е достигнала здравната организация е, че тютюнопушенето е отговорно за 7 от общо 10 случая на рак на белите дробове. Шансовете за оцеляване след рак на белите дробове са най-малки от всички други видове рак.

Изследване показва, че за всеки 15 изпушени тютюневи цигари, в ДНК структурата настъпват промени, които могат да превърнат дадена клетка в канцерогенна.

С оглед на това, съветът на здравните експерти е тютюнопушенето да се спре, колкото се може по-рано.

Споделете:

Прочетете също

dyjd

Облаци и дъжд днес в плевенско. Температурите падат

Днес, 14 юни, в плевенско и Централна Северна България облачността ще е променлива, по-често значителна. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *