На 30 август, преди 31 години, се състояха историческите “Боянски ливади”

Боянски ливади 1

На 30 август, 1992 г. се състои историческата пресконференция на президента на България Жельо Желев, известна като „Боянски ливади“, на която той критикува правителството на Филип Димитров.

Държавният глава обвинява правителството, че е е влязло в конфликт с медиите, синдикатите, Българската православна църква, президентската институция и извънпарламентарните политически формации. Няколко месеца по-късно кабинетът пада.

Правителството на Филип Димитров обявява за основна цел на управлението си „смяната на системата“ – изцяло да се сменят политическите и икономически условия, наследени от социализма, както и чрез лустрация да се отстранят от държавната администрация всички стари кадри. Точно методите, с които се осъществява тази цел обаче вкарват кабинета във война с всички. Правителството успешно прокарва всички свои законопроекти в Народното събрание, защото се ползва със значителна подкрепа. Но благодарение на ДПС. Защото въпреки, че на изборите СДС е победил „с малко, но завинаги“ по думите на тогавашния депутат Александър Йорданов, сините нямат собствено парламентарно мнозинство. В парламента влизат само три политически сили. Съюзът има 110 депутатски места, БСП със своите съюзници – 106, ДПС – 24. И комфортът на властта, следователно, се дължи на ДПС. Доста от сините кадри обаче силно подценяват този факт и започват да се държат високомерно към колегите си от ДПС. В самия Съюз на демократичните сили се оформят две крила, появяват се „сините кинжали“ – най-радикално настроените в ръководството на СДС, сред които е и самият премиер. През май 1992 г. Филип Димитров прави промени в кабинета. Във второто правителство на Димитров има много адвокати – негови колеги от столичния Втори адвокатски колектив, факт, който допълнително изостря ситуацията.

Държавният глава, който е и първият председател на СДС, обаче се опитва да зарови томахавката на войната. И още преди лятната ваканция на депутатите кани парламентарната група на СДС в президентството. На тази среща споделя с бившите си съпартийци същите опасения, които по-късно ще сподели с обществото на прословутата пресконференция.

Сред сините обаче вече е настъпил дълбок разкол, за което свидетелстват пък спомените на Александър Димитров. Ние искахме от нашето правителство повече антикомунизъм, категоричен е той. А в статията си „Боянските ливади – историческата грешка на д-р Желю Желев“ директно казва: „Пресконференцията на „Боянските ливади” на 30 август 1992 г. не само не бе „постлана с добри намерения”, но наистина се превърна в път към ада за българската демокрация. Тя директно бе възприета като сигнал за сваляне на първото демократично правителство на България.“

Премиерът Димитров забранява на партийния орган – вестник „Демокрация“ да отрази критичната пресконференция на д-р Желев. Дни след Ливадите започва разцепление в парламентарната група на СДС. Първи се отделят 23-ма народни представители, привърженици на д-р Желев. Малко по-късно се отцепва още една група, начело с Димитър Луджев. В тази обстановка председателят на Народното събрание Стефан Савов подава оставка. И тя е приета.

На националната конференция на СДС през септември д-р Желев е обруган от „кинжалите“ и си тръгва огорчен. Политическата обстановка продължава да ескалира, още повече, че избухва и т.нар оръжеен скандал. Ръководителите на специалните служби дават безпрецедентна пресконференция, на която шефът на разузнаването ген. Бриго Аспарухов заявява, че съветник на премиера Филип Димитров е участвал в оръжейна сделка с Македония.

В тази обстановка премиерът Филип Димитров иска от парламента вот на доверие, убеден, че ще го спечели. Но не става така, тъй като ДПС не го подкрепя. И кабинетът пада от власт. За което и до днес най-твърдите антикомунисти обвиняват покойния президент.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *