На 3 юли град Левски е домакин на Международна изложба с пленер – „Нови хоризонти”

Л 1 3

Община Левски с първо издание за дългосрочна  международна резиденция с изложби и уъркшопи   по  проект на Фондация „Аматерас” .

Фондация „Аматерас“ е с мисия заразвитие на изкуството и поставяне на България на видимо място на световната културна карта  с изграждане на междукултурен обмен. Работи от години и има дългосрочни обменни проекти.Тенденцията е в бъдещия музей „Георги Парцалев” да бъде генерирана международна колекция за Община Левски.

 Международната изложба   с пленер „Нови хоризонти”ще бъде открита  в град Левски на 3-ти юли  от 19:00ч.в изложбената зала на НЧ „Георги Парцалев-1901”.

Артистите от България, Аржентина и Япония пристигнаха в град Левски на 28 юни и до 4 юли ще имат възможност  да се запознаят  с местни културни традиции и обичаи, бит и кулинарно наследство в  град Левски и селата Трънчовица и Градище, да посетят местни забележителности – Деветашкото плато, защитена местност „Тараклъка”, Крушунските водопади, да покажат японско изкуство, уъркшоп  японска калиграфия  и  ветрила с техника „Суми –е”.

В международната изложба на  Фондация „Аматерас“ участват:  Летисия Бургос от Аржентина с хартиено изкуство и графика, Даниела Тодорова  с  инсталация на хартиено изкуство, Тодор Тодоров – със скулптура, Петър Лазалов с  гравюри, Какуко Ишии от Япония с хартиено изкуство и инсталации, Ичиро Мацуо  с керамика, Маюми Цукуда  с  текстил и бамбук, Кенджи Сато  с  инсталации и графика – „Суми – е” и Мегуми Сато.

От посолството на  Япония в София  са потвърдили в Община Левски присъствието  на г-н Такаюки Шинозава – съветник и зам. ръководител на мисия и г-н Кенто Мураки – културно аташе в японското посолство  за откриването на международната изложба „Нови хоризонти: Аржентина – Япония – България” на 3 юли в град Левски.

Деца от школите към НЧ „Георги Парцалев-1901” в град Левски ще участват в представянето на българската шевица и българския грънчарски занаят в парка до Община Левски .

На Петровден – 29 юни международната резиденция  бе в село Трънчовица в  Културно- информационен център  „Григор Вачков”, за запознаване с бита и културните традиции. В двора на католическата църква „Св.Арахангел Михаил” гостите  опитаха   традиционната  храна за населеното място и се запознаха с кулинарното наследство.

Л 2 2
Л 3 3
Споделете:

Прочетете също

IZBORI 3

Плевен с най-ниска избирателна активност в Северозападна България. От 2 до 6% от имащите право на глас в област Плевен, са гласували за париите влезли в НС.

Избирателите с право на глас в област Плевен са 228 764 души. На 9-ти юни те …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *