На 29-ти септември, сряда, знакови сгради в България, в т.ч и в Плевен – ще бъдат осветени в червено

Снимка – интернет.

Знакови сгради в страната, между които и в Плевен, ще бъдат осветени в червено тази вечер. Причината е Световния ден на сърцето, който тази година се провежда под надслова „Използвай сърцето си“. Кампанията тази година има за цел да предостави информация за сърдечно-съдовите заболявания, които минават под сянката на пандемията от Ковид. Инициатори на кампанията са Дружеството на кардиолозите, в партньорство с Българското дружество по интервенционална кардиология, Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциацията на студентите по медицина в България.

На 29.09.2021 г. за първи път България се присъединява към призива на Световната сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания. В България сградите, които ще бъдат осветени са: 1. Национален дворец на културата (НДК) – гр. София, от 20:00 часа 2. Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец“ – гр. Плевен, от 20:00 часа 3. Фонтана пред Община Пловдив 4. Крепост „Царевец“ – гр. Велико Търново, от 20.00 часа 5. Щаба на флота – гр. Варна от 20.00 часа.

Сърдечносъдовите заболявания, както и инсултът, са водеща причина за отнемането на 18,6 милиона човешки живота всяка година. За 520 милиона пациенти със сърдечносъдови заболявания пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа повече от значима, а за много от тях фатална. С отбелязването на Световния ден на сърцето ще бъде дадена гласност на посланията за сърдечно здраве на Световната сърдечна Федерация.

Споделете:

Прочетете също

Конкурс за Левски в Кнежа

Конкурс-рецитал „Левски вечно ще живее“ организира Община Кнежа

Община Кнежа. Снимка – „Плевен прес“. По случай отбелязването на 149-годишнината от обесването на Васил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.