На 27 юни отбелязваме Световния ден за борба с диабета

ДИАБЕТ

Тази дата е приета през 1991 г. от Световната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация.

Болестта се характеризира с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Има различни видове диабет, но три са най-разпространените: захарен диабет тип 1, захарен диабет тип 2 и гестационен диабет. Всички форми на диабет могат да бъдат контролирани с медикаменти, но е важна и профилактиката.

По данни на Международната диабетна федерация в България живеят около половин милион лица с диагностициран диабет – и още толкова с неоткрит диабет. Почти толкова е и броят на хората с предиабет, състояние, което без съответните профилактични грижи ще еволюира в ЗД.

Рисковите фактори, които водят до заболяването са затлъстяването и обездвижването. Особено рисков фактор е стресът ! Стресът отключва диабета. Затова е особено важна профилактиката и предприемането на своевременни мерки за овладяване на това заболяване.

Споделете:

Прочетете също

Президентът г-н Румен Радев –патрон на семинар , организиран от ВВВУ „ Георги Бенковски“ по повод 60 –тата годишнина от първия полет на човек в Космоса

Румен Радев свиква първото заседание на 50-ото Народно събрание на 19 юни

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *