На 27 ноември Българската православна църква почита Преподобни Теодосий Търновски

Teodosii Turnovski Alexander Nevsky Cathedral

Мозайка на св. Теодосий Търновски от външната украса на храм-паметник „Свети Александър Невски“. Снимка – Интернет.

Св. Теодосий Търновски е виден български духовник и отшелник, идеолог на исихазма в средновековна България.

За семейството на Св. Теодосий Търновски не се знае нищо, освен че вероятно е родом от Видинско. Малко преди смъртта си приема миропомазване от цариградския патриарх, тъй като не е сигурен дали е помазан при кръщенето си, от което може да се предположи, че е от скромен произход. Приема монашеско подстрижение в Арчарския манастир „Свети Николай“ край Видин. Оттам тръгва да търси духовно ръководство и последователно попада в Мариинската, Червенската и Епикериевата свети обители. След като обикаля много манастири, Теодосий достига до знаменития исихаст  Григорий Синаит, който се подвизава по онова време в манастира Парория (гръцка дума за гранична зона) някъде на границата между България и Византия.  Скоро около Св.Теодосий Търновски се събира голямо духовно братство от българи, сърби, румънци, унгарци и гърци. Сред неговите ученици най-изявени са преподобният Роман, ученият йеромонах Дионисий и Евтимий, бъдещият  патриарх Търновски. Св. Теодосий превежда от гръцки на български език богословски книги.

Св. Теодосий Търновски създава със своята исихастка школа нова епоха в Българската църква, която повдига духа и културата на монашеството и на православната  вяра.  Без да заема архиерейски сан, благодарение на авторитета си  Теодосий Търновски е водач в борбата на православната църква срещу ересите. 3аставя цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх да свикат църковен събор през 1350 г. в Търново, на който са осъдени месалианската, богомилската и адамитската ереси. През 1360 г. на друг събор осъжда юдейската религия, възможно във връзка с приемането на кръщение от втората съпруга на Иван Александър Сара-Теодора, родом еврейка.

Според архимандрит Павел Стефанов, първият събор е проведен не срещу богомили, каквито няма в Търново през XIV век, а срещу хора, скъсали с църквата и с морала по време на епидемията от бубонна чума. Истинската цел на втория събор е да нанесе удар на евреите, като ги обвини в разпространение на чумата и освободи царя от изплащане на дълговете си към тях.

Св. Теодосий Търновски умира в патриаршеския манастир „Свети мъченик Мамант“ край Цариград на 27 ноември 1363 г.След кончината  му Цариградският синод го канонизира за светец, а патриарх Калист лично му написва житие.

На 27 ноември имен ден празнуват Теодосий, Теодоси, Тео, Теодосия, Досьо, Доско, Доска, Дочо, Дочка.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *