На 26 и 27 август ще се проведе IV-ти Национален фолклорен събор „От Тимок до Вита”, в тетевенското село Черни Вит

ФОЛКЛОРНИ ПЕВЧЕСКИ ГРУПИ И ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ ОБЛАСТ ПЛЕВЕН ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ В СЪБОРА

СЪБОР 2

Певческа група от с. Черни Вит, носител на златни медали от Събора в Копривщица. Снимка – архив “Плевен прес”.

На 26-ти и 27-ми август /събота и неделя/, в село Черни Вит, община Тетевен, ще се проведе IV-ти Национален и 42-ри общински фолклорен събор „От Тимок до Вита”.

Началото е положено през 1981 година. Автори на идеята за подобен събор принадлежи народния певец Марин Иванов /R.I.P./, тогавашния кмет на село Черни Вит – Райко Райков, председателят на читалището – Марин Йотов /R.I.P./. Замислен като преглед на местните фолклорни състави и изпълнители, първото издание на Събора се провежда в двора на училището.  Още на втората година става Общински събор, поради големия интерес към него. Мястото вече е в центъра на селото, където е и до днес.

През 2004 година е именуван „От Тимок до Вита“ по едноименния сборник на Васил Стоин. От 2019г., с решение на Общински съвет гр. Тетевен, става Национален. Тази година е неговото четвърто издание.

Датата за провеждане на Събора не е случайна. През 1981 год. хората от Черни Вит обричат селото на „Пресвета Богородица” и така всяка последна събота и неделя на месец август (около датата 28 август- Успение Богородично по стар стил) в Черни Вит ( Тетевен) се провежда Събора. ”. Той има конкурсен характер и в него могат да участват фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи, представящи автентичен и обработен фолклор.

По информация на читалището в с. Черни Вит, организатор на събитието, тази година се очакват 126 фолклорни състава от 56 населени места от 11 области – Ловеч, Плевен, Велико Търново, Добрич, Габрово, Враца, Силистра, Перник, Русе, Пазарджик и Софийска област.

Сериозно присъствие имат певчески групи, дуети и индивидуални изпълнители от Плевен, Червен бряг, Никопол, както и от селата в плевенска област: Бреница, Пелишат, Горник, Рупци, Глава.

Двата конкурсни дни на Събора ще се предшестват от петъчно събитие, когато от 19:00 ч. на 25-ти август ще бъде представена книгата „Моите стръмни пътеки” от автора Ваня Делийска.

Официалното откриване на IV-я Национален фолклорен събор “От Тимос до вита” ще бъде открит на 26-ти август в 10:00 ч. от кметиците на Тетевен и Черни Вит. С това ще бъде дадено и началото на конкурсната програма. Награждаването е предвидено за 20:00 ч. на 27-ми август. Класираните на първите три места ще получат Диплом и медали, а специални награди ще бъдат присъдени от Община Тетевен, Общински съвет – гр. Тетевен, Кметство Черни Вит, НЧ „Христо Смирненски 1925г.“ – с. Черни Вит и журито.

За черновитския събор „Плевен прес” е писал много. Както за неговата изключителност, така и за проблемите, които стоят пред него.За 40-ти път – фолклорен събор „От Тимок до Вита” в село Черни Вит и това, което не знаете за него. Според наши учени фолклористи Съборът в Черни Вит е вторият по значимост след този в Копривщица.

Ще завършим отново с това, че смисълът на фолклорните събори като този в тетевенското село Черни Вит е познанието за мъдростта съхранена в българските фолклорни традиции. Който е бил в Черни Вит, го е усетил със сърцето си и пази в душата си. И го предава на следващото поколение.

СЪБОР

Снимка – “Плевен прес”.

Споделете:

Прочетете също

2110827396

16 юни – Международен ден на африканското дете

Отбелязва се от 1991 г. по инициатива на Организацията за африканско единство и ЮНЕСКО. Отбелязва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *