На 25-ти март да дадем 1 час почивка на планетата с отбелязване “Часът на Земята”

ЗЗЗЗ 1

Днес светът ще отбележи “Часът на Земята” като даде 1 час на общия ни дом да отдъхне от пораженията на климатичните промени и безотговорното отношение на човека към природата.

Какво е Часът на Земята ?

Милиони хора от над 7000 града в 180 държави се подготвят да отбележат “Часът на Земята” – най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на нашия общ дом – планетата Земя. В нощта на 25 март 2023 г., в 20:30 ч., хората по целия свят ще отбележат Часа на Земята, като изключат светлините в знак на солидарност с човечеството и планетата. От началото на отбелязването на “Часът на Земята“ през 2007 г. събитието се запомня с „изгасването на светлините“, с което хора от цял ​​свят показват символична подкрепа за планетата и си припомнят екологичните проблеми, които я засягат.

Организаторите на събитието в световен мащаб смятат, че сега моментът е повратна точка с нашите климатични и природни кризи, излагайки на риск съдбата на нашия единствен дом и цялото ни бъдеще. Ние сме на път да нарушим до 2030 г. ограничението за повишаване на глобалната температура от 1,5°C, определено от Парижкото споразумение за климата, а природата – източникът на нашия поминък и един от най-големите ни съюзници срещу климатичната криза – също е под сериозна заплаха, изправена пред тревожни и безпрецедентни нива на загуби в световен мащаб.

Следователно следващите 7 години са от решаващо значение за цялото ни бъдеще – трябва да останем под прага от 1,5°C, за да избегнем необратими щети на нашата планета, и трябва да обърнем загубата на природа до 2030 г., завършвайки десетилетието с повече природа и биоразнообразие от началото на усилията. За да се случи това, хората, общностите, компаниите и правителствата трябва спешно да увеличат активността си за защита и възстановяване на нашия единствен дом.

Имайки предвид тази цел за 2030 г., организаторите на събитието призовават своите поддръжници по цял свят да изключат светлините си и да дадат един час за Земята, прекарвайки 60 минути, правейки нещо положително за нашата планета.

През последните 50 години сме загубили популациите на милиони диви животни. Днес многообразието от живи създания на планетата и техните местообитания зависят почти изцяло от човека и неговите действия.

В България “Часът на Земята” се отбелязва от WWF България https://www.wwf.bg/about_wwf/

Часът

Споделете:

Прочетете също

424614357 795276045977591 5341292063099429341 n

Макети на есетрови риби от Дунав показват в Белене

Макети на есетрови риби, които обитават река Дунав. В средата най-големият вид – моруна (huso-huso, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *