На 25 ноември почитаме Свети Климент Охридски

Икона на Свети Климент Охридски. Снимка – Интернет.

Свети Климент Охридски е средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната ни църква го тачи като един от светите Седмочисленици.

Като цяло се приема, че Климент е роден около 840 г., а според „Дългото житие“ той умира в дълбока старост през 916 г. Ученик на Кирил и Методий заедно  Горазд,  Наум, Ангеларий и Сава.

 През 893 година с поемането на властта от Симеон, Климент е ръкоположен за „пръв епископ, проповядващ на български език.” В продължение на 30 години Климент работи за утвърждаване на християнската вяра сред българския народ. Той превежда книги от гръцки на български, съставя проповеди за празници, строи църкви и манастири.

Манастир „Свети Панталеймон и Климент“, Охрид. Снимка – Интернет.

Един от тях е  манастирът „Св. Пантелеймон” край Охрид, построен с помощта на цар Симеон, където вероятно е организирано първото училище на старобългарски език в Охрид.

Той опростява глаголицата и съставя буквите на т.нар. славянска азбука „кирилица“. Само в западната половина на тогавашна България св. Климент има около 3500 ученици, които приемат свещен сан и постепенно изместват от България гръцкото духовенство, проповядващо на неразбираеми за българите гръцки език.

В последното конкретно известие в „Пространното житие на Климент Охридски” се казва, че Климент е погребан „през времето на българския цар Симеон на 27 юли 6424 (916 година) в църквата „Св. Пантелеймон”, в гроб, който той сам със собствените си ръце си приготвил от дясната страна на предната част на притвора.”

Българската православна църква е възприела да го отбелязва на 25 ноември, а в деня на неговата смърт – 27 юли, се чества паметта на всичките Св. Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Неговото име носи първият съвременен университет в България – Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Наречен е на негово име при основаването му през 1888 година. Множество улици и училища в цяла България са наречени на негово име. Името на св. Климент Охридски носи и българската полярна база на остров Ливингстън в Антарктика.

Имен ден празнуват: Климент, Климентина и Клементина.

Споделете:

Прочетете също

В Панорама „Плевенска епопея 1977” откриха изложба „Руско-турската война 1877-1878 г. в литографии и ксилографии“

От ляво на дясно: Александър Трайков – заместник областен управител, Иван Петков – областен управител …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *