На 23 април източноправославният свят почита Свети Лазар Български

Свети Лазар  Дебелдялски и Български е български светец, новомъченик за християнската вяра

Lazar from Debeli
Икона на Свети Лазар Български от Рилския манастир. Иконописец Димитър Зограф, 1845г. Снимка – Интернет

Според запазеното предание родното място на мъченика е село Дебел дял на 15 километра от Габрово. Баща му се е казвал Недко Енчов. Родът му съществува и до днес, по данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия. Още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция става овчар. Той бил силно вярващ християнин и скоро си навлякъл гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлили в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Според написаното от монахиня Валентина Друмева, Лазар е имал тъжно детство. Останал сирак и неговата мащеха го тормозела. Затова решил да напусне дома си и заминал на юг. Бил трудолюбив и пестелив, и когато станал на 28 г. имал вече 40 овце. Един ден заспал докато ги пасял. Минала една туркиня, кучето му я нападнало и скъсало дрехата ѝ. Вкъщи тя наклеветила Лазар, че той я е нападнал. Предложили му, че ако се потурчи, няма да повдигат обвинение и ще му дадат 1000 гроша, а ако откаже, ще го убият. Той категорично отказал. Тогава го дали на съд и го подложили на жестоки мъчения, но той не се отказал от вярата си. Самият Лазар лично пожелал да бъде екзекутиран в името на Христос.

Осъдили го на обесване. Събрали се много християни да се молят за него, дори турците се смутили от смелостта и волята, които проявявал. Лазар сам се качил на бесилото. Молел се горещо на Св. Георги, защото този ден бил Гергьовден. Християните погребали тялото му с чест. След време от гроба му започнало да се усеща благоухание. Тогава мощите му били пренесени в олтара на селската църква. Над неговите свети мощи са ставали многобройни чудеса.

За него било написано житие и била съставена служба в негова чест, които според описа на проф. Иван Шишманов се намирали в частна библиотека на йеромонах Неофит Рилски, които сега се намират в неизвестност.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял.

Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *