На 21 януари отбелязваме Международния ден на прегръдката

ден на прегръдката2
Снимка – Интернет.

Той се е зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Той е признат официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки.

Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Учени припомнят, че прегръдките имат положително влияние върху човешкото здраве. Прегръдките, както и всеки физически контакт между хората са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека. Те помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Според американското Психосоматично дружество прегръдка или 10-минутно държане за ръце намалява стреса и неговото неблагоприятно въздействие върху организма. Хората, които не се докосват достатъчно често, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия, твърдят още специалистите от дружеството.

Учените са изчислили, че честите прегръдки (3-7 пъти на ден) укрепват имунната и нервната система, носят усещане за пълно щастие и хармония.

Във връзката между майката и детето прегръдките са от решаващо значение и помагат да се развие способността за любов в детето. Децата, които до 7-годишна възраст  са лишени от прегръдки, не знаят какво означава да обичаш някого.

Прегръдката облекчава нервното напрежение и връща пулса и налягането в норма. По време на прегръдки в човешкото тяло се произвежда окситоцин – „хормонът на щастието и любовта“. Той има способността да облекчава болката и да намалява тревожността и страха.

Прегръдката може да покаже своите лечебни свойства, ако продължи повече от 20 секунди.

Рекордният брой прегръдки, записани на ден, е 7777. Това е колко прегръдки жител на Лас Вегас е успял да направи за 24 часа. Това събитие попада в Книгата на рекордите на Гинес. Там е записана и най-дългата прегръдка – 40 часа 43 минути 47 секунди на датска двойка. 

Казват, че хората са ангели с едно крило, за да полетят трябва само да се прегърнат.

Споделете:

Прочетете също

voda 1

Подменят водопроводи от ВиК мрежата в област Плевен

Продължават строително-ремонтните дейности на обекти от инвестиционната програма на Дружеството за реконструкция на ВиК мрежата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *