На 21 декември, преди 49 години, загива Паша Христова

Паша Христова. Снимка – интернет.

Обичаната естрадна певица загива на 21 декември 1971 година при самолетна катастрофа на Ил 18, на БГА Балкан. Самолетът се запалва малко след излитането На борда му са 73 човека. Сред тях са оркестър „София”, фолклорен ансамбъл „Аура”, народната певица Янка Рупкина, певиците Мария Нейкова и Паша Христова, както и Борис Годжунов.

28 човека загиват. Между тях е и Паша Христова. Както и голяма част от състава на оркестър „София”. Те са били в предната част на самолета. Тези, които са били в задната част, са успели да се спасят. Борис Годжунов скача от 2 м височина и чупи краката си. Янка Рупкина е с тежки изгаряния, но оцелява. Мария Нейкова също.

Причините за катастрофата остават неизвестни и до днес. Официалната версия е за техническа неизправност, което буди съмнения, тъй като преди излитане са направени четири технически прегледа на самолета. Ден преди това машината е излязла от основен ремонт.

Потулени са резултатите от следствието, няма наказани и осъдени виновни лица. Тогавашният режим на Тодор Живков скрива истинските причини за катастрофата. Това поражда слухове за нейното умишлено предизвикван, за да се потулят кражби или незаконни сделки с оръжие.

Съдбата на оцелелите е белязана с трагедии, тъй като травмите се оказват тежки. Психологическите – още повече. Тях Янка Рупкина и до днес не може да преодолее.

Днес, 21 декември 2020 година, само гласовете на Паша Христова, Мария Нейкова и Борис Годжунов напомнят за този черен ден в българската политика и култура.

Поклон пред паметта им !

Споделете:

Прочетете също

Плевен има своя първи Google сертифициран учител, който получи признание от световния гигант

Александър Тачев. Снимка – СУ „Ст. Заимов“, Плевен. Плевен има своя първи Google сертифициран учител, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.