На 2 януари е монтиран първият телефон на жп гарата в Плевен

ЖП Гара Плевен. Снимка – Интернет.

Преди 110 години, на 2 януари 1912 г,.на жп гарите в София, Пловдив и Плевен са монтирани първите телефони.

Първата телефонна връзка в България е осъществена в сегашния град Пордим. Това става през 1877 г. по време на Руско-турската война при обсадата на Плевен. Свързали са се крал Карол I от щаба на румънската армия и княз Николай Николаевич от щаба на руската армия. Днес и двете сгради са музеи.

Едни от първите телефонни апарати са изглеждали така. Снимка – Интернет.

Телефонът е въведен официално в България през 1879 г., като свързвал кабинета на губернатора на град Пловдив с канцеларията му.

Понякога наричат телефона второто по значение изобретение в историята след колелото. През годините той се променя до неузнаваемост, но става ключов атрибут в живота на хората.

Създателят на телефона Бел е бил специалист по физиология и техниката му била само хоби. „Нито един човек, дори елементарно запознат с електротехниката, за нищо на света не би изобретил телефона“, казва по-късно той.

Когато получил патента, Бел бил 29-годишен. Изобретенито му донесло милиони долари, основаната от него компания AT&T още съществува.

В деня на смъртта на Бел – 2 август  1922 г., всички телефони в САЩ, които по това време вече били над 13 млн. били изключени за минута мълчание.

Любопитна потребност е, че Бел не е говорил нито веднъж по телефона със съпругата си, тъй като тя била глухоняма. Той   нарекъл своя апарат „говорещ тереграф“. Думата телефон – от древногръцките „теле“ – далече, и „фон“ – звук, е измислена още през първата половина на 19 век от френски изобретатели на различни апарати за предаване на звук.

Първият в историята телефонен разговор се е състоял на 10 март 1876 г. по 12-метров кабел, прокаран от кабинета на Бел до съседната стая. Бел казал на помощника си: „Г-н Уотсън, елате, искам да ви видя“. Телефнното звънене е изобретено от споменатия Томас Уотсън две години по-късно.

Томас Алва Едисон предложил през 1878 г. в микрофоните да се използва въглроден прах, който усилил чувствителността. Така позволил на абонатите да не крещят.

На Едисон приписват и думата „hello“ (ало). Бел предполагал, че говорещите по телефона ще използват старинното „ахой“, както се обръщали един към друг моряците от платноходите.

Думата „hello“ се разпространила в много други езици, а в английския започнали да я употребяват и вместо „здравей“.

 Телефонната шайба била патентована през 1889 г. от американеца Строуджър. Година след това в Хардфорд, Кънектикът, бил инсталиран първият обществен таксофон.

Първата междуградска линия свързала Париж и Брюксел. Откритата на 31 декември 1898 г. линия Москва – Санкт Петербург била за времето си най-дългата в света.

Трансатлантическият телефонен кабел заработил на 7 януари 1927 г.

Номерът на Феликс Дзержински (шефа на болшевишката тайна полиция) бил 007. Създателят на Джейм Бонд – Йън Флеминг, не знаел това.

Мобилният телефон е изобретен от служителя на Motorola Мартин Купър. На 3 април 1973 г. той го използвал, като звъннал на приятел. Първият апарат бил голям колкото тухла и тежал 1,15 кг.

Мобилните телефони през годините. Снимка – Интернет.

Смартфоните на 2021г са с тегло около 200 грама, бързо отговарящ дисплей, интернет, камери и огромна памет. През 2021г по света има 3,5 милиарда потребители на смартфони. Животът им все повече е зависим от телефона.

Сгъваемите мобилни устройства на 2022 година. Снимка – Интернет.

Споделете:

Прочетете също

Според социологическите агенции „Възраждане” е четвърта политическа сила. Според „Възраждане” – са първа.

Снимка – интернет. Социологическите агенции Тренд, Галъп и Алфа рисърч публикуваха свои проучвания за електоралните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.