На 19 ноември в ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен ще се проведе „Нощ на театрите”

ТЕАТЪР
ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен. Снимка – архив Плевен прес.

Зад идеята „Нощ на театрите” стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска – иницииран от Детски театър „Добрава” (Children’s Theatre Dubrava) и Театър „Шибеник” (Šibenik Theatre). Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, България, Белгия и Чехия.

Европейска „Нощ на театрите” е платформа, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Благодарение на своята съзидателна енергия „Нощ на театрите” успява да се превърне в смислено, видимо и очаквано събитие както в София, така и по-големите градове в България. Още с първото си издание през есента на 2013 година Нощта се превърна в кауза, защото успява да обедини институционалната и независима сцена като ги включи равноправно в значима европейска платформа.

Нощта на театрите в Плевен ще се проведе на 19 ноември. Програмата включва:

От 11:00 часа – Мечешка приказка от Ян Вилковски.

Малкият Мечо е самотен и тъжен до деня, в който едно малко кученце създава суматоха в спокойния мечешки дом! Ще намери ли то мястото си в семейството на татко Мецан? А дали Мечо ще открие своя мечтан приятел?

Ще разберем, ако надникнем заедно в къщичката на мечоците.

От 13:00 часа – Ден на отворените врати. Като част от инициативата „Нощ на театрите”, Драматично-куклен театър „Иван Радоев” ще отвори врати за своите зрители за едно „Пътешествие в театъра”. Публиката ще има възможност да се разходи из тайнствените кътчета на театъра и да се запознае с интересни „неща от кухнята”. По време на „пътешествието”, зрителите ще бъдат водени от Пътеводителят, който ще отговори на множество въпроси.

Входът е свободен!

А дали от някъде няма да се появи и някой герой от пиеса? Може пък и да се появи.

От 17:00 часа програмата ще продължи с Минало не/свършено. Куклен театър за възрастни на камерна сцена. Авторски спектакъл на Денис Симеонов.

От 19:00 часа премиера на „Чудо“от Иван Радоев.

Всеки разказван спомен скъсява живота на човека поне с една година.” В пиесата “Чудо” на Иван Радоев попадаме в света на петима необичайни граждани на софийски квартал, които битуват според свои закони, непринадлежащи на заобикалящия ги свят. Чудесата, които им се случват, или които самите те си устройват, са своеобразен бунт срещу края – на живота, на познатия ред, на една цяла епоха.

chudo 2 RGB 1
Снимка – ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен.
Споделете:

Прочетете също

Снимка 5 1

Кандидатът за кмет на Община Плевен на Коалиция „БСП за България“ Ева Маринова: Тръгваме за победа с бюлетина №1

Снимка: БСП – Плевен „Тръгваме за победа силни, решителни, смели и дръзки с бюлетина №1. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *