На 18 август Православната църква отбелязва Успение на свети Иван Рилски

Снимка – интернет.

Наричан е още Иван Рилски Чудотворец, най-популярният народен светец – лечител и основател на Рилския манастир през Х век.

Светецът се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма. Бил съвременник на княз Борис, на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. От крехка детска възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. Започнало е да се строят църкви и манастири из цяла България. След въвеждането на славянската писменост в българските земи новооснованите обители станали не само огнища на религиозен живот, но книжовни и просветни средища.

Преподобни Иван Рилски посещавал много места,  но се установил в рилската планинска пустиня, където издъхнал на 70 годишна възраст, на 18 август 946 година. Около 980 г. нетленните му мощи били открити и пренесени в София. Това събитие съвпада с неговата канонизация. Монасите от обновения Рилски манастир пренесли светите мощи в своята обител през 1469 година,  където почиват и досега.

Преподобни Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ.

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.