На 17 септември почитаме паметта на Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Икона на Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Снимка – Интернет.

На 17 септември Православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите.

17 септември е и Денят на столицата на България – град София.

Църковното предание разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла християнката София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.

София и дъщерите й изповядвали открито вярата си. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него.  

Император Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майката била принудена да гледа изтезанията и страданията на децата си.

Момичетата не  издържали на изтезанията, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им.

Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите   дъщери.  

В светския календар, както и в църковния, на тази дата се празнуват основните добродетели: вяра, надежда, любов и мъдрост.  

Имен ден празнуват: Вера, Верка, Вяра, Люба, Любен, Любо, Любов, Любомир, Любомира, Любчо, Нада, Надежда, Надя, Севда, Софи, София и други сродни.

Прочетете също

Радостин Василев /ИТН/: За животновъдството политикът трябва да говори или от личен опит, или да е бил на място – във фермите

Кравеферма в с. Вълчитрън. Снимка – Плевен прес. В съботния ден на 23-ти октомври от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *