На 14-ти юли температури до 35 градуса в Плевен. От Министерството на здравеопазването съветват как да се пазим от жегите

Снимка – интернет.

На 14-ти и 15-ти юли синоптиците предупреждават за високи температури до 35-38 градуса в Плевен. Слаби валежи са възможни едва в края на седмицата. Как да се пазим от жегите съветва МЗ на своята интернет страница:

Стремете се да поддържате хладна температура в жилището си. Проверявайте температурата в него между 8 и 10ч., в 13ч. и вечер в 22ч. Тя трябва да бъде по-ниска от 32°C през деня и 24°C през нощта. Тези инструкции е особено важно да се спазват за деца, възрастни над 60г. или хора с хронични здравословни проблеми. 

Използвайте хладния въздух през нощта, за да проветрите жилището си. Ако е безопасно, отворете всички прозорци през нощта и рано сутринта, когато външната температура е по-ниска.

Пуснете щори, драперии и тенти на прозорците, които се огряват от слънцето сутрин или следобед.

Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в горещините, но когато температурите са над 35 °C, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините. Важно е да се пият много течности. 

Ако не е възможно да поддържате хладна температура в дома си, прекарвайте 2-3 часа от деня на хладно (например в обществена климатизирана сграда). 

Избягвайте да излизате навън в най-горещите часове на деня. 

Избягвайте изморителна физическа активност. Ако ви предстои такава – свършете я в най-хладната част на деня, която обикновено е сутрин между 4 и 7ч. 

Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил. 

Носете летни, свободни дрехи от естествени материи. Навън носете широка шапка с периферия или козирка и слънчеви очила. 

Приемайте редовно течности като избягвате алкохол, тютюнопушене и прекалено кофеин и захар. 

Яжте по малко и по-често. Избягвайте храни, богати на протеини. 

Споделете:

Прочетете също

Пламен Тачев е водач на листата на ГЕРБ в 15 МИР Плевен, за изборите на 2 октомври

Пламен Тачев. Снимка – интернет. Пламен Тачев ще бъде водач в листата на ГЕРБ-СДС за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.