На 12 януари почитаме Света Татяна

Икона на Света Татяна. Снимка – Интернет.

Света Татяна е раннохристиянска мъченица, живяла в Римската империя по времето на император Александър Север. Родена е през 3-ти век в Рим. Починала е на 12 януари 226 г.

 Почитана е и от православната, и от католическата църкви.

Света мъченица Татяна произлязла от знатно и богато римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра, макар нейният баща да бил три пъти прeфект на гр. Рим.   Татяна била посветена за дякониса и се обрекла на целомъдрие.

 При император Александър Север (205-238 г.) християните били подложени на гонения.

Анонимният житиеписец на Св. Татяна съобщава за жестоките разпоредби и преследвания на християните от управители и сановници като Улпиан, Виталий и Кай, които „проливали християнската кръв като вода“.

Без да гледат на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, тя била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.  Татяна била многократно подлагана на изтезания, като  изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.  Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на „галилеяните“, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченица Татяна.

Света Татяна е считана за покровителка на студентите и в Русия. Нейният празник, наречен Татянин ден, 12 януари (25 януари стар стил), се отбелязва като ден на руските студенти.

Имен ден днес имат Татяна, Таня, Танка и Таньо.

Споделете:

Прочетете също

РИК Плевен проведе първото си заседание

Областна администрация Плевен. Снимка – Плевен прес. Днес, 13-ти август, в Областна администрация Плевен, се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.