На 12 април започва строителството на параклис „Св. Параскева“ в с. Искър, община Гулянци

Подготовката на терена е в ход. Снимка – Пресцентър

Стъпка по стъпка хората от село Искър вървят към осъществяването на една своя   мечта – да имат православен храм. Начело е инициаторът Димитър Димитров, за когото ви разказахме преди време. Ще припомним, че преди месеци, подтикнат от стечение на обстоятелствата, желанието на хората и доброто си сърце, Димитър Димитров се ангажира с инициативата за построяване на параклис „Света Параскева” в с. Искър.  Оказва се, че в центъра на селото има подходящ общински терен, който бе дарен на църковното настоятелство с решение на Общинския съвет по предложение на Кмета на общината Лъчезар Яков. Следват месеци на  процедури, разрешителни, проектиране, за които оказват помощ отзивчиви хора, фирми и институции. Междувременно тече дарителска акция за набиране на средства.

За предстоящо събитие ни информира Надя Любенова – Гл. специалист ОЗСД и “Връзки с обществеността” в общинската администрация:

„ На 12 април от 10 часа в центъра на селото ще се състои церемония по полагане на първата копка на параклиса „Св. Параскева“.  От няколко дни кипи усилена подготовка на терена за голямото събитие. В дейностите по почистване, заравняване и ограждане се включиха малки и големи доброволци от селото. Община Гулянци също ще подпомогне инициативата с 10 000 лева по предложение на кмета Лъчезар Яков, гласувано от Общински съвет.“

Дарителската акция продължава да е активна и всеки, който желае и има възможност може да подпомогне каузата на Димитър и хората от село Искър, чрез SMS с текст ISKAR на номер 17 777 за всички мобилни оператори или с паричен превод по дарителска сметка за строителство на параклис „Света Параскева” в с. Искър, община Гулянци:

IBAN: BG80 STSA 9300 0026 5263 07

BIC: STSABGSF

При банка „ДСК” ЕАД

Титуляр на сметката: Храм „Света Параскева”

Основание за вноската: Дарение за параклис „Света Параскева”

„Всяка помощ ни е важна – и със средства, и с действия, защото първата копка е едва началото. Има още много работа и препятствия, които можем да преодолеем само заедно и с Бога напред.“ – казва Димитър Димитров.

Прочетете също

На 18 април е Международният ден за опазване на паметниците на културата

На 18 април е Международният ден за опазване на паметниците на културата

В област Плевен – 30 обекта са с национално значение като паметници на културата. Антична …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *