На 11 януари 2021 год., се навършват 125 години от рождението на ген. Иван Винаров

Генерал Иван Винаров. Снимка – интернет.

Иван Цолов Винаров е съветски (полковник) и български офицер (генерал-лейтенант) и политик от Българската комунистическа партия. Полковник от Червената армия (1936), член на КПСС, съветски военен разузнавач в Европа и Азия, военен съветник на китайската армия, преподавател във Военна академия „Фрунзе“ в Москва. Той е създател на парк Кайлъка в Плевен и на Витската напоителна система.

Иван Винаров е роден на 11 януари 1896 година в град Плевен. Участва в Първата световна война и Владайското въстание.  Активен сътрудник на нелегалния канал Варна – Севастопол – Одеса. За участието си в терористичната организация на БКП през 1921 година е осъден на осем години затвор.

През 1922 г. успява да избяга от затвора и емигрира в Съветския съюз, където учи във Висшата партийна школа на болшевишката партия. Влиза в състава на Разузнавателно управление на Червената армия и се занимава с прехвърляне на оръжие за Българската комунистическа партия, която по това време подготвя поредица терористични актове, най-мащабен сред които е атентатът в църквата „Света Неделя“.

Преминава 3-месечно обучение в специална военна школа в гр. Тамбов. Известно време работи в България и Австрия. В периода януари 1926 – февруари 1929 г. е съветник в Китай по въпросите на разузнаването. През този период  встъпва в контакт с Рихард Зорге в Шанхай.От 1930 до 1933 г. е главен резидент в Австрия. Отговаря за европейските страни: Австрия, Полша, Чехословакия, Румъния, Югославия, Гърция, Унгария, България, Турция. През  1936 година завършва  Военна академия „Фрунзе“ в Москва.

От декември 1936 г. до март 1938 г. е ръководител на разузнавателна организация в Париж. Една от главните задачи на организацията е съдействие на републиканците в Испания.

През юни 1940 г. е назначен за преподавател в катедра „Обща тактика“ на Академия „Фрунзе“. По-късно се занимава с подготовка на българските политически емигранти за водене на партизанска война. Изпълнява разузнавателна задача в Турция, съветник е на Георги Димитров по въпросите на разузнаването. През май 1944 година Винаров е изпратен в Черна гора и се присъединява към комунистическите партизани в Югославия.

След Деветосептемврийския преврат през 1944 година Иван Винаров е натоварен с организацията на разузнаването в Държавна сигурност. През следващите години е последователно командващ Трудова повинност, помощник-министър на строежите и пътищата и министър на строежите и пътищата в първото правителство на Вълко Червенков.

През 1946 г. по негова инициатива се създава Инициативен комитет за превръщане на съществуващия дотогава ловно-стрелкови парк „Сокол“ в Народен парк „Кайлъка“ в Плевен. Иван Винаров е избран за негов първи председател.

Къщата на ген. Винаров в парк „Кайлъка“. Снимка – интернет.

След пенсионирането си се установява в Плевен. Ползва малка къща в парк Кайлъка. От 1958 г. до смъртта си е народен представител от Плевен. Негова е заслугата за почти четирикратното разширяване на защитената паркова територия. Негови са и идеите за изграждането на язовири около Плевен. За приноса си към развитието на Плевен е обявен за почетен гражданин.

След смъртта на Иван Винаров къщата, в която той прекарва последните години от живота си и край която е погребан, става музеен кът. През 1993 г. експозицията е закрита.

Паметникът на ген. Винаров в парк „Кайлъка“. Снимка – интернет.

С Протокол № 27, решение № 785 на Общински съвет – гр. Плевен от 16.02. 2006 г., къщата е включена в списъка на обектите за приватизация. Общински съвет – Плевен разглежда въпроса за къщата на генерала още два пъти. На свое заседание на 28.10.2018г. не стига до решение. На заседание на  25.11.2020 г. е предоставена за 10 години за безвъзмездно ползване от Фондация „Аз съм Кайлъка“.

Прочетете също

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Сградите на четири кметства, две читалища и една здравна служба ще бъдат ремонтирани със средства …

2 Последни коментари

  1. Геновева

    Спорна личност, но велик българин и достоен плевенчанин! А оставихме къщата му да се превърне в нужник.

  2. Георгиев

    Никакъв спор няма, любезна ми Геновева, това е разузнавач от световен мащаб. Като оставяме великите да потънат в забрава единственото, което правим е че се лишаваме от основание за самочувствие като народ. И в резултат всички знаят за холивудските шпиони, а за нашите дори не подозират.
    Благодаря че ми припомнихте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *