На 10 януари, преди 77 години, България губи най-начетения си министър – председател и защитник на българите в Македония

На 10 януари, преди 77 години, България губи най-начетения си министър – председател и защитник на българите в Македония 1
Андрей Тошев. Снимка – интернет.

Неговото име е Андрей Тошев /16.04.1867 – 10.01.1944/. Ботаник, академик на БАН, дипломат, политик, публицист, учител, преводач и за кратко министър – председател на България /април – ноември 1935 год./.

Автор на над 25 научни и научнопопулярни статии, учебници и ръководства с непреходна научна и историческа стойност и до днес. Между тях:  „Принос за изучаване на флората на България“ (1894), „Балкански войни“ (в 2 тома; 1929, 1931), „Сръбско-българската разпра“ (1932),„Бегли спомени за Македония“ (1941), „България и нейните съседи“ (1943) и др. Сподвижник на дейците на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

През м. ноември 1907 година в строго поверителен доклад до тогавашния министър на външните работи Димитър Станчов, Андрей Тошев отбелязва, че целите на ВМОРО и Българската екзархия са общи, но средствата са различни. И това на практика води до появата на конфликти между тях и до изостряне на отношенията, което е свързано с жертви и от двете страни. При съставянето на доклада Тошев е разполагал с редица документи на ВМОРО, някои от които и досега не са достъпни и известни за историците, и това още повече повишава стойността на документа. Накрая на доклада А. Тошев отправя някои съвети към българското правителство каква би трябвало да бъде официалната политика на България по македонския въпрос. Той настоява преди всичко да се изгради постоянна линия на поведение, която да бъде една за правителство и за всички политически партии в княжеството и да не се променя според конюнктурата.

През 1942 г. българската научна и културна общественост отбелязва 75-годишния юбилей на този бележит български държавник, дипломат, педагог и книжовник. Под редакцията на внука на Миладиновци, университетският професор Владислав Алексиев, е отпечатан  представителен том с материали за юбиляра. Както и негови публикации по въпроси от българската история и балканските взаимоотношения. Встъпителната статия в сборника е на неговия стар приятел и колега, също дипломат и книжовник, Симеон Радев.

Андрей Тошев умира на 10 януари 1944г. под руините на бомбардираната от британски и американски самолети София.

Въпросът е, умря ли надеждата начело на България да застанат подобни просветени и обичащи страната си министри и министър председатели, като Андрей Тошев ?

Прочетете също

310x165 - Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Отчет даден – отчет приет. Снимка – пресцентър ОбС. Отчет за състоянието на общинската собственост …

4 коментара

 1. Avatar of Гергана
  Гергана

  Поклон!

  • Avatar of Стела

   България е имала много блестящи умове,много образовани и почтени хора,които са работели всеотдайно за благото на народа ни,но за съжаление нашата памет е къса в това отношение. Поклон пред такива всеотдайни радетели за България!

 2. Avatar of Николай
  Николай

  Под руините на бомбардирана София са загинали много именити българи. Дължим го на сегашните си “ партньори“.
  Изумително е колко образовани хора са управлявали преди държавата ни и колко работа са свършили, а дори джипове не са имали!

 3. Avatar of 240 сомнамбула
  240 сомнамбула

  Един образован, ерудиран и истински министър председател! Нищо общо със сегашните жалки тулупи, които погребаха България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *