На 10-ти януари 2022 година се навършват 25 години от щурма срещу Народното събрание

10 януари 1997 година и хилядно множество пред Народното събрание. Снимка – в-к „Дневник“.

10-ти януари 1997 година. Тази дата е наричана от едни „погром” над Парламента, а от други „революция”. Странното е, че днес има медиина тишина около тази дата. Може би заради фалшивата политкоректност, така усърдно проповядвана днес.

Ето защо решихме да припомним тези събития. От уважение към историческата памет и неизменните поуки от нея, които никога не учим както трябва.

1996 година по време на т.н. „Виденова зима”, България влиза в инфлационна спирала. Вътрешни и външни политически и икономически и политически предпоставки водят България към тежка икономическа, финансова и политическа криза. Фалират 15 банки, появяват се финансовите пирамиди и кредитните милионери, започва и зърнена криза, хиперинфлацията стига до 438 % за няколко дни. Световната банка и МВФ отказват финансиране на България и страната не може да изплаща дълговете си. Държавата е в колапс.

КТ „Подкрепа” организира протестно шествие с искане за предсрочни избори. Обявява се национална политическа стачка. Управляващи и опозиция водят преговори в сградата на Народното събрание за излизане от кризата. Опозицията обявява гражданско неподчинение. Хиляди недоволни граждани обграждат сградата на Народното събрание.

Започва погромът над Парламента. Полицаи извеждат депутати през задния вход на сградата, Полицейски кордон с щитове извежда Николай Добрев, тогава вътрешен министър, от сградата. Изкъртена е вратата на НС, в коридорите нахлуват протестиращи.

При протестиращите е президентът Петър Стоянов, който призовава за ненасилие. Доган казва на Костов да излезе навън, защото властта се търкаля по улиците. БСП връща мандата и президентът назначава служебно правителство начело със Стефан Софиянски. Обявени са предсрочни парламентарни избори на 19-ти април 1997 година.

По-късно Николай Добрев ще каже пред Велислава Дърева: „ Погромът над Парламента беше криминален, терористичен акт. Натрупаното социално недоволство беше използвано от опозицията за отстраняване на БСП от властта чрез подстрекаването на действия с непредсказуеми последствия. Абсурдно е 10-ти януари да се определя като „народна революция”.

Петър Якимов: „Наблюдавам една замяна на събитията от 1997 г. Първата замяна е от страна на БСП, които се опитват да обяснят, че сме свалили правителството на Жан Виденов. Разиграват картата, че БСП е чисто, а Жан Виденов е виновен за всичко. А това не беше така. Ние не свалихме Жан Виденов, а не допуснахме да се създаде втори кабинет на БСП. Втората част от замяната е, че СДС е организирало протестите. През цялото време на протестите СДС тичаше след нас. Те НЕ желаеха в онзи момент да има предсрочни избори. Когато за пръв път затворихме Орлов мост, веднага дотичаха някакви кадри от СДС да ни питат какво правим и да ни държат сметка какви са тези безобразия, които правим.“

Преди 25 години хилядите българи стекли се в София пред Народното събрание на 10-ти януари 1997 година, искаха край на мизерията и несправедливостта. Жадуваха България да стане нормална държава.

Дали 10-ти януари е бил „погром” или „революция” ще покаже бъдещето и историята. Тъжното е, че ние все още не сме нормална държава, както си мислеха преди 25 години участниците в събитията на 10-ти януари 1997 година.

10-ти януари 1997 година, площадът пред Парламента. Снимка – БНТ.
Схватка между протестиращи и полиция на 10-ти януари 1997 год.
Иван Костов, зад него Стефан Ганев. 10.01.1997 год.
Полицаи извеждат Николай Добрев, министър на МВР. 10.01.2022 год.

Споделете:

Прочетете също

Никопол празнува на 12 и 13 август

Община Никопол. Снимка – интернет. Община Никопол с празнична програма по случай празника на града. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.