На 10-ти юли – Протест в Белене! Протест срещу загиването на цял регион в България!

ОБЩИНА БЕЛЕНЕ

На 10-ти юли, понеделник, в 18:00 ч. на площада в град Белене – Протест!

Някакъв човечец от Парламента бил казал, че „Народното събрание е Украйна”. Не, дребен, Народното събрание не е Украйна! Народното събрание е България! Народното събрание са хората от Плевен, Ловеч, Русе, Видин – най-западналия край на България. Народното събрание са хората от Белене, които ще излязат на протест срещу вашето решение за продажба на  реакторите от АЕЦ-а. Без да им давате друга надежда!

„Хората са уморени, апатични – но ще излязат на 10-ти срещу това решение”, казва ни кметът на Белене Милен Дулев. „Толкова протести, писма, обещания и нищо. Държавата си прави каквото иска”, уморено споделя Дулев. Питаме го някой депутат или министър дали му се е обадил във връзка с това решение. „Не”, е еднозначният отговор.

Защо поне един от осемте плевенски депутати не отиде до Белене да предупреди хората и да чуе тревогите им? Двама от тях са гласували „против” решението, един е отсъствал, но щял да гласува „против” ако бил в зала. Останалите пет – са гласували „за”. И само след 2 месеца отново ще искат гласовете на беленчани и на всички останали от този западнал северозападен регион. Регион без инвестиции, модерна икономика, работни места, добра инфраструктура, добър стандарт на живот.

Атомната централа в Белене даваше надежда, че това може да се случи и регионът да живне. С решението си от 6-ти юли т.г. депутатите казаха „Надежда всяка оставете”. Убиха надеждата на останалите да живеят в Белене 7 000 души от 12 хил. преди години.

Същото се отнася и за цялата област Плевен, където за 10 години населението е намаляло с над 43 хиляди души.

След като през 2013-та не зачетоха референдума за развитието на ядрената енергетика, а през годините загробиха над 3 млрд. лв. в площадката в Белене и прибраха яки комисионни, в 2023-та решиха да продадат двата закупени реактора на Украйна. И обясняват, че ще го направят на добра цена.

А цената за онези 2 700 дка плодородна земя, на която е направена площадката ? А цената на закупеното за над 1 млрд. лв. оборудване, готова шосейна, железопътна и водна инфраструктура? В т.ч. кранови пътища, бетонен възел и строително-монтажна база. И още много други, за които писахмеПропада ли проектът АЕЦ „Белене” ?

А цената за неясното бъдеще на децата от Профилираната гимназия по ядрена енергетика „Мария Склодовска – Кюри” в Белене, които печелят международни проекти, а 60% от тях биват приемани във висши учебни заведения?Ученици от ПГЯЕ „Мария Склодовска – Кюри” – Белене са взели участие в международна научна конференция Как ще се реализират в областта на ядрената енергетика? Или този регион е отреден само за нискоквалифицирана работна ръка?

„Поне парите, които ще се вземат от продажбата на реакторите, да бъдат инвестирани при нас”, тъжно реди кметът Дулев. „Държавата например да има виждане за площадката, какво ще прави с нея. Било като фотоволтаична централа или проект за зелена енергия”, разсъждава кметът.

По неофициална информация имало подобен интерес от Китай и Полша. Само едно не разбираме – как може да зачеркнеш с едно решение бъдещето на цял един регион, без да му дадеш алтернатива?! Без да помислиш за стотиците хора и живота им в този регион?! Без да дадеш друга надежда, щом тази не става?!

Изобщо – тези в Парламента имат ли милост към хората? Затова – на 10-ти юли, понеделник, в 18:00 ч., който чувства болката на хората от Белене като своя – нека ги подкрепи. Като отиде там, или като изрази протеста си в мрежата.

Хора от Белене – с вас сме!

Споделете:

Прочетете също

sireni

Тестват сирените в Плевен на 2 юни

Тестват сирените в Плевен на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *