На 10-ти септември честваме 101 години плевенски футбол

Спартак (Плевен) през сезон 1965/1966. Източник – www.spartak-pleven.bg

Днешният 10-ти септември маркира сто и първата годишнина от създаването на първия плевенски клуб – „Скобелев“. Това се случва в дома на ученика Драгомир Несторов в компанията на около двадесетина младежа. Съдействие относно документацията и устава на тима оказва софийският Славия. Първият официален мач на плевенчани е победа над Сила в Червен бряг с 3-1.

През годините представителният отбор на Плевен се е казвал по различни начини – Скобелев, Белите орлета, Белите орли, Републиканец, Спартак и Септември. След 1949 година остава името Спартак, с което тимът прославя Плевен години наред на родната сцена. Европейските подвизи на Спартак, макар и кратки, също не са за пренебрегване. „Синьо-белите“ са първият български участник във вече несъществуващия турнир Интертото.В шестте си мача Спартак записва 3 равенства в Плевен и 3 загуби на чужд терен срещу източногерманския Карл Маркс Щад, чехословашкия Татран (Прешов) и полския Одра (Ополе).

Спартак има 35 сезона в А футболна група, като доскоро беше в топ 10 във вечната класация на българските футболни клубове. В минали години е имало период, когато Плевен е разполагал с два клуба, които са могли да се конкурират с големите тимове – Спартак и Торпедо. През 80-те пък популярен бе женският футболен тим на Спартак.

Споделете:

Прочетете също

Лена Бориславова: 4 000 лв. на месец получават говорителите на руската пропаганда

Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков. Снимка – стоп кадър Дарик тв. Обществени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.