На 10 ноември връщат в училище учениците от I до IV клас при определени условия

Снимка интернет.

Връщането в клас на малките ученици ще стане най-рано на 10 ноември  Но това ще стане, ако дистрибуторите на одобрените от Министерството на здравеопазването тестове, доставят договорените количества до 8 ноември.

Това обяви министърът на образованието и науката Николай Денков след извънредно заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование.  Осигурените от Министерството на здравеопазването тестове ще се прилагат в училищна среда за всички ученици от I до IV клас в общините със заболеваемост над 500 на 100 000 души.

Минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка. Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца.

За учениците, за които няма разрешение да бъдат тествани, се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.

В понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят по 30 минути за тестване на учениците от I до IV клас. Това ще става при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или друго решение на директора на училището.

В тестването ще се включват медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които отговарят на изискванията за безопасност – имат валиден документ за ваксинация или преболедуване, или се тестват два пъти в седмицата.

Педагогическите и непедагогическите специалисти без „зелен сертификат“ ще бъдат тествани два пъти в седмицата с осигурени безплатни антигенни тестове, каза още Денков.

За учениците, за които няма разрешение да бъдат тествани, се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.

Споделете:

Прочетете също

Информационният пункт (шатра) за безработни лица ще работи до 3 – ти юни в град Плевен

Снимка – „Плевен прес“ На 20 – ти май, репортерска проверка на „Плевен прес“ установи, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.