На 1 юни: Първата специално новопостроена клиника за майчино и детско здраве „Мама и Аз“ отваря врати

220928 МАМА И АЗ R

Първата, специално новопостроена (от над 55 години насам) клиника за майчино и детско здраве „Мама и аз“ отвори врати и предизвика възхищението на семействата, децата и лекарите от цялата страна.

Всички екипи във водещата ‚Сърце и Мозък‘ Плевен работиха всеотдайно, за да може новата клиника ‚Мама и Аз‘ да отвори врати с пълен капацитет, точно днес, на 1 юни 2023 г. ,Мама и Аз‘ – част от високотехнологичния болничен комплекс ‚Сърце и Мозък‘ – разполага  и развива най-висока световна експертиза в специализираната диагностика и лечение, а също така в научноизследователската и учебната дейност.

С голяма радост днес можем да съобщим, че при нас вече се родиха 10 здрави бебета. За толкова кратко време успяхме да спасим живота на 3 бебета в тежко и критично състояние. Отделението по неонатология работи с всички новородени в болницата или преведени от други болнични заведения от цялата страна, както и самонасочили се. ,Мама и Аз‘  разполага с най-съвременна специализирана линейка – реанимобил с интензивен транспортен кувьоз и респиратор.

Клиниката за майчино и детско здраве ‚Мама и Аз‘  заема новопостроеното, самостоятелно болнично крило на МБАЛ ‚Сърце и Мозък‘, където са разкрити високотехнологично оборудвани отделения по акушерство и гинекология с родилен блок, както и педиатрия и неонатология. Специализираните педиатрични сектори по ендокринология, ревматология и ортопедия заемат важно място в новата клиника – със стремеж и доказана готовност за бързо достигане на водещо европейско ниво. Български екипи по детска кардиохирургия, неврохирургия и специализирани интензивни грижи се подготвят в Европа и Съединените щати за работа в новата клиника.

Много знания, умения и обич вложиха архитектите, проектантите и строителите от АСБ ‚Хелвеция‘, за да предоставят всички удобства в съчетание с най-съвременните медицински технологии в грижата за бъдещите майки и техните рожби. Благодарение на експертизата и дългогодишния си опит в изграждането на модерни болници, ‚Хелвеция‘ успя да издигне новата клиника за майчино и детско здраве само за 12 месеца.

Всички възможности за най-съвременна профилактика, превенция и лечение, технологии и специалисти са на разположение на малките пациенти и техните родители – образна диагностика, клинично-лабораторни, имунологични и генетични изследвания, проследяване за луксации от детски ортопеди и травматолози в специално оборудвани приемни педиатрични кабинети.

Особена гордост е започналото разширяване на лабораторията по медицинска генетика чрез въвеждане на технологични възможности за молекулярно-генетична диагностика на редки заболявания. Екипът, ръководен от експерт по медицинска генетика с напреднал опит от Германия, вече провежда специализирани медико-генетични консултации за децата и семействата.

Нашите програми за проследяване на бременността (скрининги във всеки триместър), родилна помощ и възможности за неонатологична грижа ще гарантират предоставянето на специализирана, професионална медицинска грижа и денонощна интензивна, спешна и неотложна помощ с най-високото – трето – ниво на компетентност. Екипите в интензивния неонатологичен сектор, оборудван с уникална за страната апаратура, включват специалисти и хабилитирани лекари с дългогодишен опит и призната експертиза, както и специализанти и докторанти с висока мотивация и безкомпромисно посвещение на въвеждането и развитието на най-съвременните постижения и технологии в неонатологията и педиатрията. ‚Мама и Аз‘ вече се превръща във водеща неонатологична структура в национален мащаб, сравнима с най-добрите клиники в Европа. В нея ще се предлагат също програми за обучение на бъдещи родители в грижи за новороденото (вкл. т.нар. „кенгуру грижа“).

Инвеститорът Търговска Лига намира отговор и противодействие на тревожната статистика за детската смъртност в България, която по данни на Световната банка за 2021 г. е 6 деца под 5 годишна възраст на 1‘000 живородени. Страната ни се нарежда на последно място в ЕС, заедно с Румъния, Малта и Словакия, при средна смъртност за ЕС от 4 на 1‘000 живородени (2021 г.). Тази тъжна статистика е следствие на ниския стандарт на живот и много други фактори, но особено зависи от нивото на интеграция между целенасочените програми за профилактика и реалните здравни грижи за населението. Най-важното тук е качеството и достъпността до високоспециализирана медицинска помощ.

Затова за екипа на ‚Мама и Аз‘ денят е не само исторически, но и истински специален – защото за нас пациентите, малки и големи, и техните семейства винаги стоят на първо място!

д-р Петя Диновска,

Изпълнителен директор

Heart and Brain Bs cut cut
SP 0011
SP 0081

МБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен.

Споделете:

Прочетете също

tsial den bez voda tsentara vik malchat 987

Авария остави две плевенски улици без вода

Авария остави две плевенски улици без вода. Проблемът е възникнал във вътрешен водопровод на ул. …

2 Последни коментари

  1. Димитър

    Доживяхме истинска болница

  2. Х. Петров

    Изглежда супер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *