На 1 февруари почитаме паметта на жертвите на комунизма

Мемориал на жертвите на комунизма в София. Снимка – Интернет.

Този ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим е определен като такъв с решение от 19 януари 2011 година по времето на кабинета „Борисов“ по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

Денят не е избран случайно. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени  преди присъдите.

Народният съд е създаден през 1944 г. с цел да подведе под отговорност политиците, които са довели до участието на България във Втората световна война. Действащият между декември 1944 г. и април 1945 г. извънреден съд арестува 28 630 души и издава 9155 присъди. От тях 2730 са смъртни присъди, 1305 – за доживотен затвор, а останалите – за затвор от 1 до 20 години. Така се премахва опасността от евентуални политически противници на комунистическия режим.

Само в периода между 1944 – 1962 година през така наречените Лагери на смъртта, са минали около 285 хиляди българи. В България е имало най-малко 86 трудово-възпитателни лагери. В тях намират смъртта си хиляди. Противоречиви са числата колко точно са убитите в тях.

Карта на лагерите на смъртта в България в периода 1944 – 1962г. Снимка – Интернет.

Споделете:

Прочетете също

В община Пордим продължават грижите за уязвимите групи хора

Снимка – община Пордим. В община Пордим започва социален проект „Грижа в дома в Община …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *