На общините не се дава финансова самостоятелност, за да бъдат контролирани, категоричен е кметът на Плевен

БРИФИНГ
От ляво на дясно: арх. Невяна Иванчева, зам. кмет, Георг Спартански, кмет на община Плевен, Иво Георгиев, управител на почистваща фирма. Снимка – Плевен прес.

На редовния брифинг, който се проведе в Заседателна зала на община Плевен на 1-ви август, кметът Георг Спартански даде информация за получените в последния момент от правителството малко над 1 млн. лв. за общината.

„Седмица преди оставката на това правителство имаше писмо от Министерството на финансите. Съобщава се, че има едни 400 млн.лв. в МРРБ, които трябва да бъдат похарчени ударно за различни проекти на общините. И ни беше написано официално „Посочете 3 инфраструктурни обекта, които имат готови работни проекти и разрешение за строеж, като ги приоритизирате по важност”. Както и обекти в областта на образованието с разрешение и готови проекти.

Светкавично посочихме 3 от нашите големи обекти, които се нуждаят от голямо финансиране. Това са втори етап от разширението на гробищен парк „Чаира”, втори етап от ремонта на Скобелевия парк от Историческия музей до входа на парка и Постоянния приют за кучета. Два от тези обекти се изпълняват и в момента и са пред завършване на първите етапи. Третият проект даже имаше и избран изпълнител за строеж /Приют за кучета, б.а./.

Предложихме и 12 детски градини основно за ремонти в тях, както и детски площадки.

Възникна конфликт на политическа основа между МФ и МРРБ, между министър Асен Василев и министър Гроздан Караджов. Всеки имаше свои идеи и свой проект как да се похарчат парите.И трябваше да се намери изход от патовата ситуация между МРРБ, което имаше идея за по-малко обекти и МФ, което имаше идея за повече обекти.

В 12 без 1 секунда с кризисното участие на представител на НСОБ /Национално сдружение на общините в България, б.а./, се разхвърляха на общините по неизвестни за мен критерии на принципа „на всекиго по нещо”.

Като в тези преписки между община Плевен и МФ се обадиха да включим още нещо, което имаме. И ние пуснахме неща, които са важни, но не са толкова приоритетни. Става въпрос за кръстовището на бул. „Христо Ботев” с „гене. Стефанов” на изхода за Ловеч за изграждане на кръгова връзка, която да облекчи влизането и излизането от града. Вторият проект, който пуснахме е за довършване на улица „ген. Столетов”.

Единият проект е на стойност 831 хил. лв., другият е за 243 хил.лв”.

Кметът обясни, че средствата за разпределение между общините се намират в МРРБ, а то от своя страна може да ги дава само за улици, пътища и ВиК Затова автоматично проектът за „Чаира” и този за Приют за кучета, са отпаднали. Отпаднал е проектът и за парка „Скобелев”, а там вторият етап е за 3 млн. и 600 хил.лв. При това без да е направена актуализация на цените за строителните материали след поскъпването им. „Вместо това, кризисно са ни хвърлили парите за входа на Ловеч в размер на 831 хил.лв. и парите за ремонт на „ген. Столетов”  – 243 хил. лв.”, каза още Спартански.

Разясни, че допълнително МОН „кризисно е разхвърляло едни 50 млн.” От тях за община Плевен за училище „Цв. Спасов” са отпуснати около 240 хил.лв. за ремонт на фасадата.

„Това е цялата полза за Плевен, ако можем да я наречем полза” каза Георг Спартански. „Като кмет на този град и община ще кажа, че за поредното път поредното правителство и поредното НС не се съобразиха по никакъв начин с очакванията на общините за финансовата децентрализация и за пореден път тя не се случи”, категоричен е плевенският кмет. И припомни, че това беше заложено в политическите програми на основните политически играчи.
За пореден път припомни, че българските общини не са просяци. Българските кметове и българските общински съвети са поставени в унизителна ситуация да молят за финансова самостоятелност от десетилетия. Тя не се дава, каза Спартански, за да бъдат контролирани и манипулирани общините. Разпределението на въпросните пари в 12 без 1 секунда, е унизително за българските общини.

По данни на Института за пазарна икономика ако на общините е дадена възможност да генерират собствени приходи от данъци, то община Плевен е щяла да има в бюджета си за 2021 година 15 млн. лв. допълнително. С което биха се реализирали проектите за приют, гробищен парк, паркинги и др. Вместо това – раздаване на пари в последния момент, при това без ясни критерии и с неравнопоставеност между отделните общини.

Споделете:

Прочетете също

dyjd

Облаци и дъжд днес в плевенско. Температурите падат

Днес, 14 юни, в плевенско и Централна Северна България облачността ще е променлива, по-често значителна. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *