„На нож” срещу Била

Фантастичен кадър на фотографа Жоро Попов.

Автор Жоро Попов. Снимка – фейсбук.

Този кадър на фотографа Жоро Попов, познат на плевенчани с богатия си житейски и професионален път като фотограф, разбуни духовете и чувството за хумор на потребители в социалните мрежи.

Снимката е качена на 16-ти май 2021 год., в личната фейсбук страница на Попов. Правена е по време на празничните тържества във връзка с Деня на Плевен – 15 май. Необичайният ракурс, под който е заснета, провокира въображението на зрителя. Достатъчно е да споменем само част от коментарите под нея: „Само така. По пет на нож”, „Интересен ракурс”, „Билата не е български супер и е време да си върви”, „Кой министър бе рекламно лице на Била” и т.н.

Тази снимка е доказателството, че изкуство има тогава, когато обикновени неща се показват по необикновен начин. В случая – ракурсът, който показва „решителния щурм” срещу рекламния надпис „Била”, от страна на войника. Същият, който е част от монумента в центъра на Плевен, посветен на героите от битката край Дойран.

Така въображението е провокирано, мисълта активирана и асоциациите са многобройни. Метафорите сами се раждат и човек изпитва приятното чувство на естетическо удовлетворение. Изобщо – многопластова фотографска творба.

Такива находки заслужават адмирации. Даже и награди. Тази снимка събуди спомена за уникално  събитие, в което участваха фотографи от цял свят. Името му е „Фодар”. Международен фотофестивал, провеждащ се на всеки две години в Плевен. Фестивал показващ високата класа в това изкуство и даващ стимул на любителите в него. Голям по мащаби и престиж не само за Плевен, но и за страната. Доналд Уебър, ако някой знае кой е, казва за „Фодар: „Осигурете транспорт и ще дойда, ще направим уъркшоп, стига някой да го припознае като свое”.

“Сомнанбулизъм” Автор – Лора Киарабелини, Италия. “Фодар” 2015 – Награда за хуманистична фотография.

Община Плевен не го „припозна като свое”. През април 2017-та година, с решение на ОбС, неговото 10-то издание не се състоя.

Но и без „Фодар”, фотографи от Плевен и не само, показват високи образци на това изкуство. Социалните мрежи  ги разпространяват, а публиката им се радва. И така показва, че е „на нож” с евтиното провинциално мислене.

Прочетете също

Конкурс „Моето приключение край Дунав” организира община Гулянци

гр. Гулянци, център. Снимка – интернет. Община Гулянци, ЦОП гр. Гулянци и МКБППМН организират конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *