На Еньовден отбелязваме рождението на Св. Йоан Кръстител Предтеча

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ МНОГО ИМЕНА

IOAN jpg

Българската патриаршия чества рождението на Св. Йоан Кръстител на Еньовден според православния календар на България. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос във водите на река Йордан, става един от главните герой в историята на религията. Учени и теолози все още спорят за това какъв статус е притежавал, защо неговите последователи понякога са били против учениците на Исус.

Според Евангелието, след като Йоан потапя Исус Христос във водите на река Йордан, на присъстващите се разкриват и трите лица на Троицата: Бог Отец, Бог Син и Светият Дух. Освен това в християнството Йоан се смята за последния и най-велик от пророците, които предсказват идването на Месията. Оттук идва и другото му име – Предтеча. И в Писанието той е наречен „най-великият от родените от жени”, тоест само Исус Христос е по-високо от него.

На Йоан Кръстител са посветени цели шест църковни празника: денят след кръщението на Спасителя – Ивановден, 23 септември – Зачатие на св. Йоан Предтеча, 24 юни – Рождение на св. Йоан Кръстител (Еньовден), 29 август – Отсичане на главата на св. Йоан Кръстител (Секновение), 24 февруари – Първо и Второ намиране на честната глава на св. Йоан Кръстител, 25 май – Трето намиране на честната глава на св. Йоан Кръстител.

Може би на нито една друга евангелска фигура не се обръща толкова внимание в църковния календар, като на Йоан Кръстител. Той е необикновен Божи избраник, който блести с многобройните си достойнства, съществуващ на границата между двата Завета и притежаващ такава нравствена чистота, че може по-скоро да бъде възприеман като ангел, отколкото като човек. Поради това християнските иконописци го изобразяват с крила над пустинническото облекло от камилска вълна.

В чест на раждането на Св. Йоан Кръстител християнската църква почита 24 юни – Еньовден.

Днес имен ден отбелязват много български имена: Йоан, Йоана, Енчо, Еньо, Даян, Даяна, Деница, Дилян, Диляна, Диян/Диан, Дияна/Диана, Деян/Деан/, Дея/Деа, Деяна/Деана,Денислава, Деница, Билян, Биляна /кръстена на билките/, Яна, Янаки, Яне, Янко, Янислав, Янислава, Яница, Янчо и имена на билки.


Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *