На Велика сряда Иисус Христос прави Тайната вечеря и пророкува предателството на Юда

1024px Rubens Feast of Simon the 1Pharisee jpg
Снимка – Интернет („Празникът на фарисея Симон“, картина от Петер Паул Рубенс)

Велика сряда в християнската традиция е срядата на Страстната седмица. В православието тя се свързва с евангелската Притча за двамата длъжници, в която Иисус Христос сочи опрощаването на грешниците като по-важно от това на праведниците,[Лук. 7:36:50] както и с решението на Юда Искариотски да предаде Божия Син срещу 30 сребърника.

Този ден от Страстната седмица, е белязан със знаково и съдбоносно библейско събитие. На Тайната вечеря, Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат. След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: “Вземете, яжте, това е моето тяло!” После вдига чашата с червено вино и казва: “Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете.” С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие.

На Велика сряда, си припомняме и за една жена, разкаяла се блудница, която изляла драгоценен елей върху Господа в дома на Симона прокажени. Случката е описана в Матей 26:6-13 от Библията. С мирото тя Го помазала като за погребение, приживе оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите Си и покривайки ги с великолепните си коси. За нея Той каза, че много се прощава на този, който умее много да обича.

У нас от поколение на поколение се предават думите, че на този ден, жените не трябва да работят женска работа. Абсолютно е забранено миенето на прозорци. Дори боклукът от вкъщи, не трябва да се изхвърля – носи нещастие на къщата. Не се пере, не се шие, не се тъче.

Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.

Споделете:

Прочетете също

кардиостимулатор 1

Кардиолози в “Сърце и Мозък” имплантираха сложен кардиостимулатор нa 95-годишна пациентка

Виcокотехнологичен кaрдиоcтимулaтор бе имплантиран на 95-годишна пaциенткa, поcтъпилa по cпешноcт c много бaвен cърдечен ритъм …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *