На Богоявление в община Левски ще вадят кръста от река Осъм

kozar belene 1
Снимка – община Левски.

В община Левски за поредна година ще бъде почетена традицията на големия християнски празник, Йордановден – Богоявление.

Според православния календар, празникът Йордановден – Богоявление на 6 януари ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.

На 6 януари/ петък/ от 10:30 ч. в храм „ Свети Атанасий” в село Козар Белене отец Йоан ще отслужи  Богоявленски водосвет.

След водосвета в 11.00 ч. отецът придружен от тържествено шествие ще отиде до река Осъм за извършване на ритуала по хвърляне и спасяване на светия кръст .

Музикантите от „Танасовата музика” и тази година ще се погрижат

за доброто настроение  на празника.

През изминалата 2022 г. Евгени  Григоров от с.Козар Белене е спасил кръста на Богоявление – Йордановден във водите на р. Осъм до с. Козар Белене.

Смята се, че който първи спаси светия кръст ще бъде здрав и ще има щастлива година. Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръстът, ще оздравеят.

Пожеланото с молитва, когато небесата се отворят, се сбъдва. С кръщаването на водата светът се пречиства и става безопасен за хората, твърдят етнографи.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. Вярва се, че този който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

323947534 840484860575744 4665929299091924879 n
Споделете:

Прочетете също

1 23

Областният управител на Плевен посрещна делегация от Молдова

Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение при областния управител Виолета Иеремиева. Гостите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *