Нашите най-силни врагове – социалната и лична апатия

ПРОМЯНАТА Е ВЪЗМОЖНА САМО И ЕДИНСТВЕНО ЧРЕЗ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС

ПАМЕТ

Автор на текста е Христина Христова – познато име в политическите и културни среди, гл. редактор на сайта Memoria

de fururo/Памет за бъдещето.

Публикуваме със съкращения част от авторския текст “Писмо до Костадин” на Христина Христова. Част от анализите и изводите на Христова, направени в това „писмо”, споделяме и ние. Публикуваме ги заради възможността всеки да си направи своите изводи за бъдещето на държавата ни, вглеждайки се в собствените си чувства и памет.

С готовност ще публикуваме и други мнения по тази тема.

„Днес Европа изтрезнява по трудния начин и когато стане очевидно и за последния обикновен жител на Стария континент, че такова нещо като европейски народ не съществува, остатъците от европейските народи ще потърсят спасението в своите собствени устои и в духа, който ги е учил да оцеляват през вековете като племена, нации и държави. Всеки ще трябва да защити със собствени сили своя роден Дом, или поне това, което е останало от него – за да се опита да го съгради отново.

Просто друг начин няма.

Консервативната вълна в Европа е предвестник на тези дълбоки и вечни процеси в хода на историческото и цивилизационното движение. Унаследените архетипови образи и ценностите, които те съдържат в себе си, все повече се уплътняват и излизат на светло. „Аз съм жена, майка, италианка и християнка“ – с тези простички думи, изразяващи древните и вечни архетипове в колективното човешко съзнание и в колективното човешко несъзнавано, Джорджа Мелони излезе на гребена на вълната в Италия. Друг един европейски лидер повече от десетилетие е трън в очите на безпаметното и либерално западно образувание, повтаряйки „Аз съм мъж, баща, унгарец и християнин.“

Това е. Няма повече от това, което да е нужно, за да може един народ да продължи напред и да не бъде изхвърлен зад борда на историята.

Социалната и личната апатия са нашите най-силни вътрешни врагове. Те са вода в мелницата на гумените глави, навити на пружини и инсталирани на ръководни постове не само в бедната България, в богатата доскоро Европа, но и начело на самата Европа и на колективния Запад.

В разломния геополитически момент от историята на света е нужно да останем при корените си, за да оцелеем. Идват трудни времена на изтрезняване. Западът, и в частност Европа, напълно полудели, зрелищно се самоубиват. Не бива да бъдем част от това фиаско. Навреме трябва да потърсим пътя към самите себе си.

Промяната е възможна само и единствено чрез всеки един от нас. Без осъзнаване не е възможна нито съпротива, нито трансформация към по-добро. Да останеш в будно съзнание и да умееш да проникваш със страст във всички нива на своята памет – естетическа, етична и религиозна – това е много. Да си го върнеш, когато си го загубил – това наистина е достижение. Да го върнеш на другите, когато са го загубили – това вече е всичко. Тогава ти СИ.

И после, другото идва само. После виждаш, че има и други с теб. Потоците се вливат в реката. Своите се разпознават. Очите им искрят. И един ден те разбират от само себе си, че са готови да си поискат Родината обратно.”

Този процес касае всички народи и зависи от всички народи. Нищо не зависи само от нас, защото проблемът е системен, а не единичен. Ние трябва да дадем своя малък дял в големия процес на пробуждането. И когато черупката се пръсне, ние да сме оцелели в недрата, от които ще се роди Бъдещето.“

http://www.memoriabg.com/

Забележка: Заглавието е на редакцията на “Плевен прес”.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *