Националният поход „По стъпките на Левски“ потегли за 27-ми път по маршрута от Плевен към Карлово

Start na
С поднасяне на цветя пред паметника на Левски в Плевен и изпълнение на гайда беше даден старт на Националния поход “По стъпките на Апостола”. Снимка – Пресцентър.

Рекорден брой участници – 240, разпределени в седем лъча, ще извървят в следващите няколко дни през Балкана пътя от Плевен до Карлово, където на 18 юли ще бъде чествана 184-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата. Официално началото на Националния поход „По стъпките на Левски“ бе дадено във вторник вечер от Плевен пред паметника в центъра на града.

Церемонията бе открита с изпълнение на гайда от възпитаника на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” Стефан Цветомиров. На добър час на момичетата и момчетата, които се включват в 27-ото издание на родолюбивата инициатива, пожелаха кметът на Общината Георг Спартански и доц. д-р Венцислав Росманов – председател на Българския туристически съюз. От личния си профил в социалната мрежа на добър час на походниците пожела и председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев. Към участниците се обърна д-р Галя Цветкова – главен ръководител на похода. Тя съобщи, че при гостуването си в Никопол и Турну Мъгуреле, походниците са използвали специален шрифт, който само преди дни Общинският комитет „Васил Левски“ е получил благодарение на Ангел Петров. Това е „азбука“, направена по записките от тефтерчето на Васил Левски – главни и малки букви, обясни д-р Цветкова.

class="wp-block-image size-large">
Малки и големи участници в Похода тръгват в 7 лъча към Карлово. Снимка – Пресцентър.

Тази година е възродена и традицията началото на похода да се предшества от посещение на част от участниците в румънския град Турну Мъгуреле, където са поднесени цветя пред паметните плочи на Васил Левски и неговия съратник Данаил Попов.

Националният поход „По стъпките на Левски“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Плевен. Тази година най-малкият участник в него е само на година и 1 месец – това е малката Вихра, която бе пред Паметника на Апостола на Свободата в Плевен заедно със семейството си. Пред паметника бяха и ученици от Начално училище „Христо Ботев“ в Плевен, водени от Цветелин Горанов – директор на училището и председател на Постоянната комисия по “Образователна политика и читалищна дейност” в местния парламент.

Официалният старт на похода от Плевен бе даден с поднасяне на цветя и с възгласа „Левски! Дяконе! Апостоле!” от всички участници.

ОбС – Плевен

Споделете:

Прочетете също

448248070 874055034766558 8380731524403706097 n

Започва 18-ият фестивал „Орел на Дунава“ край плевенските села Гиген и Рибен

Снимка – Архив 18-тият фестивал на античното наследство „Орел на Дунава: Улпия Ескус MMXXIV“ започва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *