Националната седмица на четенето отбелязват ученици от Плевенската езикова гимназия

Националната седмица на четенето, 16 -20 ноември 2020 г., отбелязват учениците от Х.“д“ и Х.“е „класове от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен с ръководител г-жа Грета Димова – заместник-директор по учебната дейност и старши учител по английски език, която ни информира:

„ Мотото на нашата инициативата е: „Днешният читател е утрешният лидер“, мисъл на Маргарет Фулър, която на английски език звучи:“Today a reader, tomorrow a leader“. Целта е формиране на устойчив интерес на младите хора към четенето. Усилията ми като учител са насочени към реализиране на националната стратегия за насърчаване на грамотността и на европейската програма за учене, публикувана в Резолюцията на Съвета на Европейския съюз от 20.12.2011 г. и в Заключенията на Съвета на Европейския съюз по въпросите на грамотността от 26 ноември 2012 г., чиито основна задача е повишаване на нивото на основните умения на грамотност в контекста на европейското сътрудничество на училищата на 21 век, създаване и развиване на иновативен подход за изграждане на навици за четене, набелязване на всеобхватни стратегии за ограмотяване, основани на координирано разработване на политики в условията на междуинституционална координация. „

Винаги се стремя да внуша на учениците си, че грамотността е основен фактор за личен и обществен просперитет, споделя още госпожа Димова.

„Тя е от решаващо значение за способността на човека да се развива като личност, да се учи през целия живот и да участва пълноценно в обществото. Особено съм удовлетворена и горда, че в изготвените презентации, филми, клипове в написаните есета на английски език, моите ученици припознават книгите като: рай, безсмъртие, откривателство, прозорец към душата, въпрос на вкус, сътрудничество, кръстопът на надеждите и мечтите, а четенето според тях формира, променя, то е състояние на духа, светлина в мрака, заклинание, комфорт, мощ, пътуване във времето, мъдрост, дар. Любими мисли, които цитират моите възпитаници са: „Чете се по три начина: първият, четеш и не разбираш; вторият, четеш и разбираш; третият, четеш и разбираш даже това, което не е написано“ – Яков Княжнин; „Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и, в същото време, най-търпеливите учители“ –
Чарлз Елиът; „Мисли, преди да говориш. Чети, преди да мислиш“ – Фран Лейбовиц; „Хората четат книгите и виждат себе си през тях“ – Ромен Ролан; „Книгата е единственото място, където можете да наблюдавате крехка мисъл, без да я счупите или да срещнете експлозивна идея без страх, че ще избухне в лицето ви. Тя остава едно от малкото райски места, където човешкият ум може да получи едновременно провокация и уединение“ – Едуард Морган.

За финал госпожа Димова изрази своята увереност, че чрез дейностите, които реализират в училище, учениците осъзнават, че грамотността е основа на ученето през целия живот, а според ЮНЕСКО – грамотността допринася и за мира, като подпомага постигането на индивидуални свободи, по-добро разбиране на света, предотвратяване и решаване на конфликтите.

Споделете:

Прочетете също

Нов асфалт е положен на улиците до стадиона и гробищния парк в Плевен

Снимка – Пресцентър община Плевен. Извършват се дейности по текущ ремонт на пътните платна на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.