Читалище „Съгласие” – Плевен, с предложение до ОбС читалищната дейност да премине към Комисията по култура /обновена/

Читалище „Съгласие“ – Плевен. Снимка – архив Плевен прес.

Настоятелството на читалище „Съгласие” – Плевен, е изпратило предложение до председателя на Общински съвет – Плевен, за прехвърляне на читалищната дейност от ПК по „Образование и читалищна дейност” в ПК по „Култура, вероизповедание и международна дейност”.

В предложението се посочва, че „До 2015 година читалищата в община Плевен бяха към ПК по „Култура, вероизповедания и читалищна дейност”. От 2015 год. в Общински съвет – Плевен за читалищата отговаря новосъздадената ПК „Образователна политика и читалищна дейност”.

В предложението се посочва правната му страна. И тя е, че съгласно Закона за народните читалища, те са културно – просветни сдружения /чл. 2 от ЗНЧ/. Освен това Министерство на културата, чрез съответния министър наблюдава дейността на читалищата /чл. 6 от ЗНЧ/.

Посочени са и фактически обстоятелства като:

  • От 2015 год. ПК по „Образователна политика и читалищна дейност” неглижира дейността на читалищата, тъй като тя не е приоритет за комисията.
  • Изпратени до Комисията по образование становища на читалища по наболели проблеми, са оставени без отговор и последващи действия.
  • Комисията по образование е без становище по създадения проблем с разпределението на читалищната субсидия за 2020 и 2021 год. и последвалите съдебни дела.
  • Комисията по образование не е предприела действия по нито един сигнал подаден от читалище „Съгласие” за закононарушения на някои читалища.
  • Комисията по образование не е взела и обявила своя позиция по нито един читалищен проблем.

Въз основа на тези юридически и фактически аргументи от читалищното настоятелство на „Съгласие” предлагат:

  1. Да се трансформира ПК „Образователна политика и читалищна дейност” в ПК „Образователна политика”.
  2. Читалищната дейност да премине в ПК „Култура, вероизповедание и международна дейност”, където е нейното естествено място.

Предложението е подписано от председателя и секретаря на читалище „Съгласие” и всички членове на читалищното настоятелство.

Споделете:

Прочетете също

Петьо е новият символ на фестивала „Шарено петле”

Снимка – Община Плевен Фестивалът за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле”  има нов …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.