Начало | Култура | Напусна ни Гергина Тончева – учителката, която „возвисява” своите ученици

Напусна ни Гергина Тончева – учителката, която „возвисява” своите ученици

Гергина Тончева. Снимка – интернет.

Днес, 12-ти юли 2020 година, две жени, две вселени, две духовни водителки – напуснаха земния ни свят. Миряна Башева, поетесата с разтърсващи стихове и Гергина Тончева – създателката и вдъхновителка на Националната гимназия за древни езици и култура /НГДЕК/.

Помня нейното „Няма бъдеще държава, в която милиционерите получават повече от учителите” казано при Кеворкян, както и последиците от това волнодумство в онези милиционерски времена.

А в демократичните такива уговаряхме гостуването ѝ в „Агора” /публицистично предаване излъчвано в КТ „Евроком” и КТ „Плевен Спринт” с водещ Правда Маринова,б.а./, което трябваше да стане като си дойде в Садовец. Защото Гергина Тончева е от Садовец, но колцина знаят това.

Не стана, все време не ѝ достигаше. Защото времето ѝ, животът ѝ – това беше НГДЕК !

Днес обявиха по БНР, че нейни възпитаници са били Александър Кашъмов, Петър Волгин, Добрина Чешмеджиева.

Трябва да се знае, че нейни възпитаници има и от Плевен, и от плевенска област. Ще спомена двама, които познавам, а вероятно има и други. НГДЕК са завършили Христина Христова /Плевен/ и Адриана Ковачева /Червен бряг/. И двете с трайна диря в културологията и литературата. Христина в България, Адриана – в Полша.

Завършилите НГДЕК  са от друго тесто. Личат отдалеч. Начетени, етични, целеустремени, възпитани. С богато въображение и неподражаем стил. Дори в лековати неща като рап музиката ще откриете неподражаемия изказ на тези възпитаници. Като Ицо Хазарта например.

Затова днешната кончина на Гергина Тончева за тях е загуба на „митотворец на цяла една вселена”. Това е написала Христина Христова на своята фейсбук  стена.

Поместваме без съкращения казаното от нея и се присъединяваме  към скръбта и почитта за Гергина Тончева !

Демиург и митотворец на цяла една вселена – това е в моя ум и в моята душа Гергина Тончева. “Помогни ми да те возвися!” – казваше тя на всеки един от нас, когато прекрачвахме за първи път Прага на Класическата гимназия. Праг, след който никога не можеш да останеш същият. Поне аз не можах. И до днес тази вселена диша в мен и живее във всяка клетка на същността ми, возвисява ме до най-високия връх или ме потапя в най-дълбоката бездна. То е пътуване, което не може да бъде разбрано, ако не си бил там.
Днес пътят ме отведе до бащината ми къща в с.Садовец, което е рожденото място и на Гергина Тончева. Кайрос, както ми напомни Калина, която ме “хвана” тъкмо на влизане. И го осъзнах за кой ли път – че и да имаш целия Хронос на света, нищо не си, ако нямаш Кайрос – а да го откривам и да битувам в него ме научи НГДЕК. Тази вселена, която създаде Гергина Тончева, ми даде най-значимия фундамент, върху който изградих ценностната си система и чрез който пътувам и до днес към цялостната си личност..
Душата ми се навежда в дълбок поклон пред теб, Учителю, оттук, от мястото, където си поела въздух за първи път. Благодаря ти за Пътя, за осветяването на неосветеното, за Дълга, на който ме научи. Благодаря ти, че през този път мина и моят син и аз мога да бъда спокойна за него, защото е бил в тази вселена и той също знае.
Отиваш при Безсмъртните и зная, че те вече те посрещат – Учителите и Учениците, които ти създаде.
Светъл път към вечността !

Прочетете също

Третираха против комари в селата и градовете на община Долна Митрополия

На трети август е приключила втората наземна обработка против популацията от комари на територията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *