Направиха първа копка за възстановяване на храм „Св. Успение Богородично“ в град Червен бряг

Храм „Св. Успение Богородично“ – Червен бряг. Снимка – „Плевен прес“

Днес, 29-ти ти юни, в V-ти квартал на град Червен бряг, се откри строителна площадка по повод  ремонта на църковният храм „Св. Успение Богородично”. Както „Плевен прес” информира, въпросната църква е получила 100 % безвъзмездно финансиране в размер на 586.663 хил. лв.  По информация от църковното настоятелство, сумата се отпуска от Държавен Фонд Земеделие по проект ‘’Проучвания и иновации, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата’’. https://www.plevenpress.com/%d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b2-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%b2/

Църквата „Св. Успение Богородично“ е 137 годишна. Строена е през 1885 година в селото Червен бряг, което сега е V-ти квартал на града. Иконостасът на храма е дело на известните дебърски майстори от рода Филипови.

С отпуснатите средства се предвижда да бъде направен ремонт и реставрация на църковният храм, с което той да стане молитвен дом за всички християни от община Червен бряг. Предвижда се доставка и монтаж на бронзова камбана.

Фирмата изпълнител на проекта е „Петроникс Груп“ ЕООД. Строителният надзор се осъществява от„БГ Инженеринг“ ЕООД. Срокът за изпълнение на всички дейности по проекта е до 15-ти септември 2023 година.

На церемонията по „първа копка” присъстваха много жители на квартала и града, строителни работници, както и двата кмета на община Червен бряг. Настоящият – д-р Цветан Костадинов и бившият – инж. Данаил Вълов, при който е направен и одобрен проекта.

Основната цел е да се запази и съхрани духовният живот на населението в град Червен бряг. Храмът има културно и духовно значение за населението в града.

По този повод Никола Ценкуловски, бивш експерт„Култура“ на Община Червен бряг и автор на книги в областта на историята, фолклора и етнографията, заяви следното: “Селото Червен бряг има една богата история. Георги Мачев прави чешма, която се е намирала до стария мост, близо до някогашното казанче за варене на ракия, но после чешмата е унищожена. 1885 година е точната година на построяване на църквата. Тук са работили много видни свещеници. Един от първите е Христо Райков, който има големи заслуги в килийното образования.

Църквата е изографисана през 1893 – 1894 година. Осветена е 1897 година. Експертите казват, че там където е има старо гробище, има и стара църква. От 1963 година вече не се служи в църквата. Тя е признат паметник на културата с местно значение“.

Във връзка с ремонтните дейности кметът на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов сподели следното: „Изключително ми е приятно, че се стигна до този сериозен успех. Аз съм от Червен бряг и ми е изключително приятно, че това духовно място, което е крепило село Червен бряг ще давало сили и вяра.

Да превърнем това красиво и духовно място, да му върнем нов живот за посещения и за вяра. Като сегашен кмет на общината, ще окажа пълно съдействие на тази инициатива”.

Представител на фирмата изпълнител сподели пред наш репортер: „Като технически ръководител, за нас е изключително предизвикателство и отговорност да участваме в реставрацията на този храм. За нас е и ще бъде отговорност проектът да бъде изпълнен качествено и в срок“.

Церемонията завърши с водосвет отслужен от местни свещеници. Присъстващите жители на квартала ентусиазирано споделиха, че ще се погрижат за опазването на храма и ще му направят осветление и подходяща ограда.

Снимки – „Плевен прес“

Споделете:

Прочетете също

Работни срещи между РИК – Плевен и общинските администрации

Областна администрация Плевен. Снимка – Плевен прес. В изпълнение на задълженията си за организационно – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.