Намериха открадната кола при спецакция на МВР-Плевен

316509036 708963620647033 4957886247575518944 n

Снимка – Плевен прес.

Резултати от специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, проведена на 16 май на територията на ОДМВР – Плевен.

Специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред се проведе вчера, 16 май в плевенска област.

В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция и Зонално жандармерийско управление – Плевен; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ.

Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.

Противозаконно отнет автомобил от село Садовец е засечен в столицата. В 07:20 часа в РУ- Долни Дъбник е получен сигнал от 35-годишен жител на село Садовец за кражба на паркиран пред дома му “БМВ”. След проведени бързи оперативни действия колата е намерена в София от служители на Четвърто РУ. Установен е извършителят на престъплението – 69-годишен. Алкотестът му е отчел над 1.2 промила. Проверка е изяснила, че той е неправоспособен. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР. Образувано е досъдебно производство. Работата продължава разследващ полицай.

Около 11:00 часа при проверки на два частни имота в село Божурица са установени незаконно придобити дърва за огрев. В имота на 60-годишна са открити 12 /дванадесет/ куб. метра пространствена дървесина – Акация, без контролна горска марка, превозен билет и документи за произход. В дворното място на 49-годишна са намерени на съхранение 2 /два/ куб. метра пространствена дървесина – Липа, без контролна горска марка, превозен билет и документи за произход. Около 12:20 часа в частен имот в град Тръстеник, обитаван от 63-годишен, са установени  2.5 куб. метра пространствена дървесина – Джанка и Елантус, без контролна горска марка, превозен билет и документи за произход. За нарушенията са съставени актове от горски инспектор при ДГС – Плевен с оглед по чл. 213, ал. 1, т. 1 и т. 2 от “Закона за горите”.

За времето от 09:00 часа до 11:000 часа служители на РУ – Д. Митрополия и ОДБХ – Плевен са извършили проверка в магазин в село Крушовене. Констатирани са нарушения по Закона за храните и Закона за ветеринарно медицинската дейност – наличие на стоки с изтекъл срок на годност и неправилно съхранение на хранителните продукти. Съставен е констативен протокол от служители на ОДБХ- Плевен и са дадени предписания. Предстои съставянето на акт.

В 11:45 часа в РУ-Долна Митрополия 48-годишна жителка на града е съобщила, че по време на медицински преглед в поликлиниката от дамската ѝ чанта е откраднато портмоне, съдържащо лични документи и пари. На междустълбищна площадка в сградата на поликлиниката е открито портмонето, от което е констатирана липсата само на парите. От проведеното разследване полицаите са установили, че извършител на кражбата е 59-годишна. Тя е открита в дома си в град Тръстеник и е задържана за срок до 24 часа по ЗМВР за престъпление по чл. 194, ал.1 от НК. В хода на проведената беседа, 59-годишната е направила пълни самопризнания за механизма на престъплението и доброволно е предала инкриминираната парична сума, за което е изготвен протокол за доброволно предаване.

В 12:20 часа от ЕЕН 112 е получен сигнал за домова кражба в областния град. По информация на тъжителката в периода от 08:00 часа на 12 май до 12:00 часа на 16 май от жилището ѝ е извършена кражба на 2 350 лв. От проведените бързи и незабавни оперативни действия служители на Второ РУ-Плевен са установили извършителят на престъплението – 19-годишен, роднина на пострадалата. Той е задържан за срок до 24 часа и е направил самопризнания. По случая е образувана преписка.

Досъдебно производство е образувано във Второ  РУ – Плевен за шофиране след употреба на наркотици. Около 13:30 часа на улица „Цар Самуил“ е бил проверен 47-годишен местен жител, който се придвижвал със „Ситроен“. Направеният наркотест с техническо средство отчел положителна проба за амфетамин. Издаден е талон за медицинско изследване, и нарушителят е дал кръвна проба за химически анализ. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Продължава работата разследващ полицай за престъпление по чл.343 „б“, ал.3 от НК.               

46-годишен е засечен да управлява по улиците на град Кнежа автомобил “Шевролет” с отнето СУМПС, лишен от право да управлява МПС с наказателно постановление, връчено на 30 март 2016 година до успешно полагане на проверовъчен изпит.  Разпитани са свидетели. Приложена е справка за нарушител водач. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 343 „в“, ал. 3 от НК.

В хода на операцията са задържани 9 лица и са образувани три досъдебни производства. Проверени са 472 лица и 315 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 17 пункта за черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 7 автоморги, автосервизи и депа; 15 питейни и увеселителни заведения, 22 търговски обекта. В областта са регистрирани 8 престъпления, свързани с наркотиците, незаконно придобита дървесина, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 63 акта. Съставени са 7 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 15 акта и констативни протокола от други органи.    

Материалите от специализирана акция са докладвани в Районно прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *