Найден Зеленогорски: Ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета и ще внесем предложение за финансово подпомагане на българските общини

Найден Зеленогорски, депутат от 15 МИР Плевен от „Демократична България“. Снимка – Плевен прес.

На днешното петъчно заседание на НС, по повод внесения проект за актуализация на Бюджет 2021, от 9-мата плевенски депутати изказване направи Найден Зеленогорски от „Демократична България – Обединение”. Поместваме неговото изказване без редакторска намеса:

„Ще подкрепим актуализацията на бюджета на първо четене, както подкрепихме и промените в бюджета за НЗОК и НОИ. Защо правим това ?

Очевидно е, че Бюджет 2021 се нуждае от актуализация поради проблемите с пандемичната криза и поради необходимостта от това, да се справим с новата вълна на Ковид-19, която вече става все по-силна. И с евентуалните проблеми от бежанската криза в България. Вече виждаме, че има необходимост от това да заздравим нашите граници, да създадем добра организация, за да не допуснем нашето общество да бъде разтресено от една такава криза.

Същевременно проблемите на хората от социално уязвимите групи, на първо място пенсионерите, бих казал, че 40 % от живущите в България изпитват изключителни проблеми и те са на нивото на екзистенц минимума за оцеляване, за възможност да продължат едно нормално съществуване. Същото се отнася и за проблемите на младите семейства, нуждата от средства за здравеопазването, за образованието, за всички сфери.

Защо се стигна до тук ? Много пъти сме говорили и много колеги казваха, че България няма проблем с липсата на средства. В България пари има. Проблемът е, че те се харчат по един абсолютно неефективен, неефикасен и в много случаи престъпен начин. Няма как да не кажа като човек, който има значителен опит и се е занимавал сериозно  и със строителство, че да възложиш 8.7 млрд. лв. при положение, че при обществени поръчки направени честно, средно цените падат с 20-25 % . Т.е. при едни честни, прозрачни и законови процедури за извършване на определено строителство, услуги и други дейности, вероятността тези близо 9 млрд. да паднат на около 7 млрд., е твърде голяма.  Т.е. когато говорим за липса на пари, ако бяха направени законно тези обществени поръчки, най-вероятно 2 млрд. щяха да останат. И тези 2 млрд. можеха да отидат за пенсионерите, за здравеопазването, за образованието и за други сфери, изпитващи хроничен недостиг. Така че, големият проблем от тук насетне и аз бих искал да благодаря на министър Василев, министър Петков и на другите министри, които започнаха много внимателно да контролират детайлите по харченето на нашите пари.

Оказа се, че има много течове, оказа се, че контролната система не работи, или работи целенасочено да удари някои политически опонент, или някой кмет, който не е от нашите. Всъщност, като бивш кмет трябва да кажа, че в България, ако трябва да дадем един добър знак към обществото, че нещо се прави, първите заподозрени са кметовете. При положение, че по високите етажи на властта се харчат милиарди, без да е ясно дали са по законова процедура или са на ръба на закона. Така че главното и това, което направи министър Василев, министър Петков и останалите колеги е, че контролните механизми започнаха да функционират, че започнахме да се вглеждаме в детайлите и се опитваме да харчим парите ефективно и по закон.

И сега няколко думи за българските общини. Очевидно е, че те изпитват хроничен недостиг на средства, неразплатени задължения, които варират в границите на стотици милиони. Имаше проблеми със собствените приходи миналата година. Тази година тези проблеми са преодолени в известна степен, но въпреки това, съществуват. Има натрупани дефицити и струва ми се, че би било добре, макар че ние ще подкрепим на първо четене този законопроект за актуализация на бюджета за 2021 година, да се направят корекции по отношение на българските общини. Ние имаме готовност да внесем смислено предложение, без да искаме на всяка цена да разбалансираме бюджета, напротив, да дадем шанс на всички общини, които са на първа линия по справяне с корона кризата, да бъдат по-ефективни. Те нямат необходимите средства да се справят с тази изключително тежка задача.

Хората ангажирани в сферата на културата, независимо дали са на държавен, общински бюджет или самонаети, изпитват огромни проблеми. Те са свързани с огромното изоставане на заплатите в областта на културата. Нека да кажа, че всъщност инвестицията в човека е най-важната инвестиция. Инвестиция в здраве, образование и култура. Ако нямаме образовано, здраво и културно общество, вероятно нямаме почти нищо. Защото и всички магистрали да построим и всички инфраструктурни проекти, в края на краищата трябва да има хора, които да могат да реализират потенциала си в рамките на тази територия.

Надявам се, че тези, които ще продължат и подготвят бюджета за 2022 година, трябва да вземат сериозни решения за смели инвестиции в Северозападна България, в Северна България, за сериозно вглеждане в проблема с магистрала Хемус, със скоростните пътища от Ботевград до Видин, от В. Търново до Русе, с тунела под Шипка и Петрохан, защото в момента в Северна България се създава 25 % от БВП на страната. В София се създава 40 %. Въпросът е как да направим така, че смелата регионална политика да намали рязко диспропорциите между българските региони. И наистина не да се борим с последствията от това, че огромна част от българското население се премества в София, а да направим така, че хората да могат да останат там, където са родени, където искат да живеят, където е техният корен. Налага се много сериозно да се помисли по този въпрос.

Накрая ще кажа, че това минава през финансова децентрализация, за която говорим от почти четвърт век. За това част от парите да остават там, където са създадени, така както е модерния подход на държавите, към които се стремим. Силни градове, силни региони, деконцентрация на властта и финансова децентрализация“.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.