Найден Зеленогорски: Парламентът трябва да увеличи бюджета за култура!

IMG 8756

Снимка: ДЕН

От Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ – ДЕН твърдим, че инвестицията в здравето, образованието и културата на хората е най-важното условие за осъзнато и успяващо общество.

За съжаление публичните финанси за култура трайно изостават от парите за здравеопазване и образование. Категорично е необходимо увеличение на средствата за култура и обществени медии от 0.5  на 1 процент от Брутния вътрешен продукт, каквото е средното ниво в източноевропейските държави членове на ЕС.

 В 35 процента от общините в България гражданите нямат пряк достъп до културни институти и това отнема техните конституционни права.

 Задължителни са твърде дълго чаканите структурни реформи в МВР и системата за сигурност, образованието и здравеопазването, както и мощно финансиране на инфраструктурата в северна България, в планинските и полупланински райони на държавата.

 За поредна година вместо решителни стъпки за финансова децентрализация и включване на 2 процента от данъка върху доходите на физическите лица директно в общинските бюджети, се предлагат полумерки, които не водят до силна местна власт и вземане на решения на най-близкото ниво до хората, което е основополагащо в утвърдените и проспериращи демокрации  в света.

От ДЕН отново настояваме за създаване на музей в памет на жертвите от репресиите на комунизма в концлагера “Белене” и планиране на 5 милиона лева в Държавния бюджет за 2024 година за тази цел.

Необходим е плавен и сигурен преход, от образование към работа, в последните години на средното и висше образование, чрез програми за придобиване на реален професионален опит, развитие на дуалното образование, включително и стаж срещу заплащане. В сферите търговия и услуги, туризъм, ремонтна дейност това ще има значителен ефект и в двете посоки. Липсва държавна стратегия за задържане на студенти, от критични за България специалности, сред които медицина, за които държавата и университети изразходват значителни средства. Възможно е да се изисква за държавна поръчка подписване на договор за работа в продължение на 5 години в страната, срещу което не се дължат такси за обучението.

В областта на социалната политика предлагаме да се обмисли в парламента диференциране на минималните работни заплати по области и отрасли, които могат да се класифицират в групи на база средна работна заплата, демографски показатели и брой на населението.

Необходими са сериозни реформи в пенсионната система и регулации, по отношение преодоляване влиянието на влошаващата се демографска структура, все по-големия и вече застрашаващ системата дефицит във фонд пенсии и демотивиране на част от работещите и самоосигуряващите се да се осигуряват на реален доход.

Добро решение е съществуването на стимули, данъчни облекчения или поемане за даден период от време на осигуровките, при разкриване на производства и реален бизнес в слаборазвити, планински и полупланински райони на България, както и за бизнеси гарантиращи устойчиво местно икономическо развитие.

Според гражданско сдружение ДЕН  е необходимо Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и общините да помогнат с разкриване на центрове за преквалификация на безработни в икономически неразвити райони, с цел осигуряване на квалифицирани работници за нововъзникващи бизнеси, с разкрити минимум 50 работни места.

Важно е да настъпи промяна в системата на ТЕЛК, която да гарантира справедлива оценка на нуждите и индивидуална подкрепа на всеки човек с увреждания, както и подобряване на работата на органите на медицинската експертиза, с цел произнасянето им в установените по закон срокове, тъй като в момента при изтичане на 3 годишен срок хората чакат от 3 до 5 месеца до решение на нов ТЕЛК.

Пресофис – Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ – ДЕН

Споделете:

Прочетете също

книга 9

Георги Константинов: Благодаря на моя роден Плевен!

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *