Найден Зеленогорски: Има позитивизъм и спокойствие в работата на 46-то Народно събрание

Найден Зеленогорски от „Демократична България“, депутат от 15 МИР Плевен. Снимка – БНР.

Както информирахме нашите читатели, „Плевен прес” се свърза с деветимата плевенски депутати по повод първия работен ден на 46-то Народно събрание. Попитахме ги за първоначалните им впечатления, за целите, които ще „гонят” в полза на Плевен и плевенска област, както и за връзката им с избирателите от тук нататък.

Ето какво каза Найден Зеленогорски от „Демократична България”:

Г-н Зеленогорски, какво подсказват първите ви впечатленията от работата на това НС, по отношение бъдещото управление на страната ?

Първите ми впечатления са, че има позитивна нагласа в колегите, че е относително спокойно. Много по-спокойно отколкото в 45-я парламент, който беше преди нас. Има позитивизъм, има едно такова спокойствие, което ме кара да мисля, че ще се наложи една мъдрост пред емоциите. Това несъмнено би било полезно, защото избирателите, обществото и социологията това показват – сформиране на правителство, което да гарантира едно ново начало за България. Така че, аз съм позитивно настроен. Усетих, че най-вероятно ще се наложи един прагматизъм и една мъдрост, които биха били от полза. Защото тласкането към едни нови избори, след това и президентски, е нещо твърде ново за българското общество. Ние не сме Израел или Италия и то може да донесе големи политически сътресения. Това е моето мнение.

Какво най-напред ще направи Найден Зеленогорски като депутат, за Плевен и областта ?

Аз бих казал, че започнах да го правя още като кандидат-депутат. С тази среща между мен, министър Минеков и г-н Спартански, за да говорим за културата на Плевен, за историческите ни музеи, които както знаем се финансират 50 % от държавата и 50 % от общината. А ние бихме искали както всички Военно-исторически музеи, така и тези в Плевен и плевенска област, да минат на 100 % държавно финансиране. Така че, аз ще гоня тази задача. Надявам се в следващия бюджет на България да бъде осигурено това 100 процентово финансиране на Военно-историческите музеи в Плевен, както и тези в Пордим и Гривица. В това число и на Панорамата.

Аз имам задача от проф. Минеков да се борим за увеличаване на парите за култура на България като цяло. Бихме искали всяка година да се увеличава бюджета за култура с 0.2 % върху БВП. Ако сега е 0.6 %, а по времето на Иван Костов беше 1.3 %, да направим така, че да е възможно да ги докараме най-бързо до 1 % от БВП. Естествено, това ще се отрази на Плевен и плевенска област.

За Плевен имам още две неща. Надявам се да наложим с колегите от всички политически сили, едно прагматично действие за най-важните неща за Плевен и плевенска област. Разбира се, заедно с кметовете на населените места.

За Плевен трябва да се осигури финансиране специално за Спортната зала. Защото имаме 2 непостроени спортни зали  и ще влезем в рекордите на Гинес, казано на шега. Според мен трябва да се осигури финансиране за Спортната зала. Повече пари за спортната база в Плевен защото е спортен град.

И най-важното – да говорим за финансова децентрализация, което се отразява на всички плевенски общини. Повече данъци, повече пари, които се създават в Плевен да остават в Плевен, а не да се централизират в Министерството на финансите. И от там по неясни критерии да се преориентират към общините.

Така че, за мен червената линия е финансова децентрализация. Осигуряване на силна местна власт и достатъчен финансов ресурс, за да могат кметовете и общинските съветници да изпълняват програмите и обещанията, които са направили към избирателите.

Как ще поддържате връзка с избирателите си от тук нататък ?

 Моето желание би било да имаме постоянни приемни във всички общини на плевенска област. Като начало в общинските центрове, а после и в малките населени места. Било по конкретни поводи или за местни тържества и празници. Народният представител е добре да се грижи за проблемите и тъгите на хората, но когато има празник е хубаво да се види с хората и да поговорят за бъдещето.

Ще направя всичко възможно всяка седмица да имам приемен ден някъде в плевенска област.

Споделете:

Прочетете също

Пламен Тачев е водач на листата на ГЕРБ в 15 МИР Плевен, за изборите на 2 октомври

Пламен Тачев. Снимка – интернет. Пламен Тачев ще бъде водач в листата на ГЕРБ-СДС за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.