Начало | Новини | Найден Зеленогорски зове за незабавни оставки и честни избори

Найден Зеленогорски зове за незабавни оставки и честни избори

Целта на България, след членството в ЕС и НАТО, е България да постигне средноевропейско качество на демокрация и живот, заяви председателят на гражданско сдружение „Достойнството на един народ”-ДЕН, Найден Зеленогорски в телевизия Евроком. Необходими са решителни промени в Конституцията за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление с пряк избор на регионален управител и регионални съвети, които изработват нормативни актове и осъществяват управление в рамките на територията. Спешно трябва да се въведе финансова децентрализация, гарантираща необходимите приходи за постигане на силна местна власт на общините и регионите, въз основа на ратифицираната от България Европейска харта за местно самоуправление. Казаното дотук, съчетано със смела регионална политика ще доведат до бързо преодоляване на огромните междурегионални различия в качеството на живот.

От сдружение ДЕН заявявят, че подкрепят предложенията на „Демократична България” главният прокурор да бъде избиран от 3/5 от народните представители, реформиране на Висшия съдебен съвет, да се въведе пряка конституционна жалба, осигуряваща граждански контрол и създаването на законодателна гражданска инициатива, позволяваща на 10 000 граждани да предлагат пряко законодателни промени. На въпроса за предсрочни парламентарни избори Найден Зеленогорски заявява, че най-доброто за държавата и хората е незабавна оставка на правителството, бързи избори и въвеждане на машинно, и електронно-дистанционно гласуване.

“Още преди години аз и мои колеги настоявахме за въвеждане на гласуване по пощата. Необходимо е изчистване на избирателните списъци и укрепване на изборната администрация. По този начин ще се гарантират честни избори и ще се даде възможност на хората, които живеят извън България да участват масово в изборния процес. Отстраняването на четирима министри няма да доведе до нищо. Това няма да успокои протестиращите, сред които сме и ние. Гражданите искат оставка на правителството и на главния прокурор и бързи, и честни избори”, заяви още Зеленогорски и допълни:

За нас от „Достойнството на един народ”-ДЕН, е необходима и лустрация, чрез промени в Конституцията. По този начин ще бъдат премахнати зависимостите в българската политика, от комунистическата партия и държавна сигурност, които не позволяват на България да върви уверено по своя път на истинска демокрация и просперитет.

Изпратено на редакционната поща от пресцентъра на “ДЕН”

Прочетете също

Петима кандидати ще спорят за лидер на БСП

Петима са успешно регистрираните кандидати за председател на БСП. Техните имена са Валерий Жаблянов, Кирил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *