Найден Зеленогорски за сливането на общините: Там, където се концентрират власт и пари, неминуемо се раждат управленски чудовища

Найден Зеленогорси – Интернет

„Ако има феодални владения, с тях трябва да се занимава прокуратурата“

„Не виждам защо трябва да се ограничават до два мандатите на кметовете и на общинските съветници. Бих прехвърлил топката към колегите – нека да ограничим до два мандата и участието в Народното събрание. Какъв е смисълът от това? В Конституцията ясно е казано кой мандат е ограничен – този на президента на България. В утвърдените демокрации в Западна Европа и САЩ, към които се стремим, няма ограничение по отношение на мандатите на кметовете или на общинските съветници“.

Това заяви пред БНР Найден Зеленогорски, член на УС на Асоциацията на българските градове и региони, бивш кмет на Плевен и депутат в няколко парламента, лидер на Гражданско сдружение ДЕН.

Настимир Ананиев: Броят на общините да се намали, а мандатите на кметове и съветници да се ограничат

По думите му подобно ограничаване няма да доведе до нищо.

Той коментира думите на депутата от ПП Настимир Ананиев, че в България негласно се знае, че има „частни“ общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали взимат решенията „обикновено на общи софри“ за това какво да се случва в самата община:

„Ако има такива феодални владения, с тях трябва да се занимава прокуратурата и съдът да се произнесе с присъди. А не: Има структура – има проблем, няма структура – няма проблем“.

Според Зеленогорски не е разбираемо защо в България има притеснение от това, че има утвърдени личности, които се справят добре в местните власти:

„Най-постоянният и най-висок рейтинг е на местните власт – между 30 и 39%, независимо от коя партия са кметовете. Те са всеки ден пред очите на гражданите, те знаят къде пазарува, с кого общува, какъв е неговият стандарт на живот“.

Лидерът на ДЕН изказа позицията на Гражданското сдружение, че трябва да има промени в Конституцията и по отношение на местните власти:

„Да се въведе второ ниво на местно самоуправление с избираеми областни управители и областни съвети, които да законодателстват в рамките на територията. Да получат съответни права и отговорности и така да се върви към модела на САЩ и утвърдените демокрации. Успехът е там, където има финансова децентрализация и деконцентрация на властта. Там, където се концентрират власт и пари, неминуемо се раждат управленски чудовища, независимо от добрите намерения“.

Найден Зеленогорски се съгласи с предложение за оптимизация, окрупняване на общините.

Източник:

https://www.namrb.org/

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.