Над 80 хиляди дози ваксини са поставени в плевенска област. В ромските общности – ваксинирането е слабо.

РЗИ – Плевен. Снимка – архив на „Плевен прес“.

„Ваксинацията в област Плевен, макар и да не е с темповете от началото, на фона на страната, е устойчива. Между 300 и 400 човека се ваксинират всеки ден в плевенска област“,  сподели специално за читателите на „Плевен прес“ д-р Илиян Минчев – директор на РЗИ Плевен и добави:

„За последните 3 месеца, на площада в Плевен, в мобилния  кабинет са се ваксинирали над 2 хиляди човека.  Между 160 и 200 човека  за един уикенд. Има утвърден график с определени хора, които ще работят през всички почивни дни.

Има от всички видове ваксини, с изключение на Astra Zeneca. За 5-ти, 6-ти и 7-ми септември са поставени  Comirnaty – 252 дози, Moderna – 14 и Janssen – 36 .  Изключително съм благодарен на кмета на Плевен, че ни предоставя електрозахранване и тента.  Ваксините трябва да стоят в хладилник и това е важно за мобилния кабинет. Хората свикнаха да идват за ваксина на площада през почивните дни и няма да променям това място.“

На въпрос на „Плевен прес“ какво е положението с ваксинирането на ромските общности в областта, д-р Минчев изказа безпокойство:

„Слабо върви ваксинацията там. Не бихме могли да кажем, че това се отнася за всички. Като всяка общност от хора и тази не е еднородна. По-образованите, тези, които работят в колективи, тези които пътуват, или работят в чужбина се ваксинираха, дори и децата си ваксинираха. Тази част от общностите, сред която битуват всякакви суеверия, или чакат стимули, е трудно да бъде мотивирана с обяснения. Много хора са склонни да повярват на комшийката, но не на трима лекари!

 Извън това се справяме на едно прилично ниво. До сега в плевенска област са поставени 80 688  дози, като 40 570 човека са със завършен ваксинационен цикъл.“

Споделете:

Прочетете също

В Плевен започна косенето на тревните площи и обработката им против кърлежи

Снимка – Пресцентър община Плевен. Започна първото за годината косене на обществените тревни площи в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *