Над 70 % подкрепят отварянето на ресторантите в Плевен

Нежелаещите да бъде предприета тази мярка са малко над 20 %

Снимка – интернет.

В поредна анкета на „Плевен прес” зададохме въпроса „Подкрепяте ли отварянето на ресторантите в Плевен”?

На 15-ти февруари резултатите сочат, че над 70 % от участниците в анкетата подкрепят отварянето на плевенските заведения. Гласувалите в сайта са 187 човека, като категорично „Да” са заявили 56.38 %, „Да, но при намален капацитет” – 16.494 %, „Не” – 20.74 %, „В никакъв случай” – 3.72 % и „Не мога да преценя” -2.66 %.

Анкетата не отчита многобройните положителни отговори, дадени във фейсбук  под статията „Одобрявате ли отварянето на ресторантите в Плевен”?
Междувременно на 13-ти февруари Сдружението на заведенията в България /СЗБ/, обявиха на и-нет страницата си https://szb.bg/news, че обявяват награда за „…доказателства срещу министъра на здравеопазването Костадин Ангелов или шефът на щаба генерал Мутафчийски. 100 лв. кеш и още 900 лв. под формата на ваучери за заведения за първия човек, който ни изпрати доказателствен материал, че министърът на здравеопазването Костадин Ангелов или началникът на “нощ” генерал Мутафчийски нарушават собствените си заповеди и посещават ресторанти или друг тип заведения. Повод за това наше действие са сигналите, които сдружението получихме, че въпросните хора посещават заведения, които според тях са най-опасни за разпространението на вируса и вече четвърти месец не работят. Оказва се, че най-вероятно, това не пречи на отговорните за издаването на дискриминационни забрани лица, да нарушават собствените си заповеди”.

На 14-ти февруари премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването да се отворят ресторантите на 1-ви март. И заяви, че повече не иска да се говори за това.

На 15-ти февруари пред Факти.бг, Емил Коларов от СЗБ казва:„Иcкрeнo ce нaдявaмe миниcтър-прeдceдaтeлят дa cпaзи oбeщaниeтo cи тoзи път и дa ни пуcнaт дa рaбoтим oт 1-ви мaрт. Хубaвo e да ce знae прeдвaритeлнo oбaчe, зa дa мoжe кoлeгитe дa нaпрaвят cъoтвeтнитe пoдгoтoвки нa oбeктитe – и oтнocнo пeрcoнaл, и oтнocнo зaрeждaнe. Тoвa нe e тoлкoвa лeceн и бърз прoцec. Нужнo e врeмe, нужни ca и пaри. Финaнcoвo пoлoжeниeтo e дocтa тeжкo при вcякo eднo oтвaрянe. И нaй-вaжнoтo – трябвa дa знaeм кoгa бихa ни зaтвoрили пaк“.

Важно уточнение е обстоятелството, че става въпрос за ресторантите извън хотелите, тъй като тези в хотелите не са спирали да работят за нощуващите в тях. Разбира се, със силно намален капацитет.

В сайта на СЗБ има списък на членовете на Сдружението. В него фигурират и плевенски заведения. Ето кои са посочени:

Ресторант “Голеж” Червен бряг

Снек бар “Престиж” гр. Плевен

МЕХАНА “Момин Геран гр. Плевен
Арт Кафе “Шипка” гр. Плевен

Ресторант “Колор” гр. Плевен

Кафе’Лavazza’ гр. Плевен
Снек бар ‘Шапката’ гр. Плевен

Ресторант-пицария “Бавария” гр. Плевен
Ресторант “Фиоре” гр. Плевен
Кафе-аперитив “Стерео Клуб” гр. Плевен

Ресторант “Национал” гр. Плевен

Кафе-бар “Галата” гр. Плевен

Beach bar “GOODLIKE” гр. Плевен

Това е списъкът, който на 15-ти февруари фигурира на сайта на СЗБ, като правописа и наименованията са без редакторска намеса от наша страна.

До приключването на редакционния брой, успяхме да се свържем с два от ресторантите в списъка – „Национал” и „Фиоре”. От там казаха, че ще отворят за клиенти на 1-ви март, стига да няма нови разпоредби от страна на правителството. Дали това ще направят и останалите плевенски ресторанти предстои да видим.

Прочетете също

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс "Фолклорни приумици" за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс “Фолклорни приумици” за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

Организатори на конкурса са Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров 1908” – гр. Червен бряг и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *